Bijna 300 oproepen bij legionellanoodlijn

De voorbije weken hebben 298 mensen het noodnummer gebeld dat Evergem en Gent installeerden na de uitbraak van legionella. De oproepen zijn, nu de besmettingsbron bekend is en er geen nieuwe gevallen zijn, fors teruggelopen. De lijn is een onderdeel van de communicatiedienst van stad Gent en blijft bemand.

Begin mei raakten verschillende mensen uit regio Evergem besmet met de legionellabacterie. In de loop van de maand meldden almaar meer zieken zich, vaak moesten ze naar het ziekenhuis voor verzorging. Het aantal liep op tot 32 besmettingen. Enkele verzwakte mensen waren er erg aan toe en moesten op intensieve zorg behandeld worden. Voor twee mensen liep de besmetting fataal af, zij overleden aan een longinfectie, veroorzaakt door de bacterie. 

Bezorgde inwoners en havenpersoneel

In de regio zorgde de besmetting voor grote bezorgdheid. Vermoed werd dat de bron van de besmetting zich bevond in de Gentse haven waar vele bedrijven met koelinstallaties werken. Dat zijn ideale kweekvijvers voor de legionellabacterie. Ze gedijt namelijk vooral in warm, stilstaand water. Ze verspreidt zich via de lucht, door waterdamp of -nevel. In de Gentse kanaalzone wonen niet alleen heel wat mensen, het is ook de werkplek voor duizenden mensen. Er werden stalen genomen bij tientallen bedrijven, uiteindelijk bleek in vijf gevallen sprake van een legionellabesmetting. Na DNA-onderzoek, ook bij de slachtoffers, bleek alles naar één besmettingsbron in één bedrijf te wijzen. 

Noodnummer

Om de vragen en bezorgdheden de baas te kunnen startten gemeente Evergem samen met stad Gent met een noodnummer. Mensen kunnen er terecht en krijgen er de correcte informatie. Bij de opstart van het nummer, op 12 mei, liepen er zo'n 80 oproepen binnen. Dat aantal liep al snel terug en sinds vorige week, toen er geen nieuwe besmettingen opdoken, is het aantal oproepen fel verminderd. Dagelijks bellen er nu nog een tweetal bezorgde burgers naar het nummer. De noodlijn is een onderdeel van de informatiedienst van stad Gent (09/210.10.10) en blijft dus bemand. 

"We hebben heel erg ingezet op duidelijke communicatie en het geven van informatie. Dat deden we via onze website en ook via het noodnummer. Ik merk nu dat de rust langzaam teruggekeerd is. De besmettingsbron is bekend en er zijn geen nieuwe gevallen. Dat stemt de inwoners tevreden", zegt de burgemeester van Evergem, Joeri De Martelaere (N-VA).  

Besmettingsbron geheim 

Het parket en het Agentschap Zorg en Gezondheid hebben de bron van de besmetting ontdekt maar de naam van het bedrijf uit de Gentse haven blijft voorlopig geheim. Er loopt immers een gerechtelijk onderzoek. Pas als dat afgerond is, wordt de naam mogelijk bekend gemaakt. Dat ligt echter gevoelig, gezien er ook dodelijke slachtoffers gevallen zijn. De installaties van alle bedrijven die onderzocht zijn, zijn intussen ontsmet en er zijn regelmatig bijkomende controles. Het lijkt er dus op dat de besmetting voorbij is.

kasto80

Meest gelezen