Bosbranden in Canada hebben verrassend effect in Verenigd Koninkrijk

De voorbije uren en dagen zijn op Britse sociale media opvallend veel foto's verschenen van een mooie hemel bij het krieken van de dag of het vallen van de nacht. En dat is geen toeval. 

De opvallend gekleurde kiekjes volgden elkaar in sneltempo op op de sociale media in het Verenigd Koninkrijk. Het waren er zo veel en ze waren zó kleurrijk, dat sommigen zich begonnen af te vragen of het allemaal nog wel echt was.

De Britse meteorologische dienst, the Met Office, heeft dat inmiddels bevestigd, en heeft ook verklaard hoe dat kan: door bosbranden in Canada zijn er veel stofdeeltjes in de lucht gekomen, die meteen zijn meegevoerd door de sterke straalstroom in oostelijke richting. Zo zijn ze boven Groot-Brittannië geraakt. (lees door onder het twitterbericht)

Door de reis worden de partikels verdeeld over het zwerk, en ze hebben een invloed op het licht in de hemel, verklaart het Met Office: "Ze breken blauw licht en laten enkel rood licht door, wat de hemel die bijzondere aanblik geeft." Overigens zit er vanavond met wat geluk misschien een mooie zonsondergang in bij ons, omdat de rookpartikels verder naar het oosten worden geblazen. 

Canada is de voorbije week getroffen door verschillende bosbranden in het noorden van Ontario en Alberta. Door een gebrek aan regen staan de bossen er kurkdroog en zijn er verschillende brandhaarden uitgebroken. Duizenden mensen zijn geëvacueerd. 

Meest gelezen