PTB/PVDA in de Waalse regering? Hedebouw: "Wij willen compromissen maken"

Ook de Waalse formatiegesprekken gaan verder. PS-kopstukken Elio Di Rupo en Paul Magnette ontvingen vandaag zowel CDH als PTB/PVDA. De Franstalige christendemocraten lijken aan te sturen op een plaats in de oppositie, al wilde voorzitter Maxime Prévot dat na zijn gesprek niet gezegd hebben. De uiterst linkse formatie wil zichzelf dan weer niet buitenspel zetten en benadrukt dat ze bereid zijn tot het sluiten van compromissen. 

Nadat er eerder ook al gesprekken waren met MR en Ecolo, mocht CDH-voorzitter Maxime Prévot vandaag als eerste langs komen. Zijn partij verloor op 26 mei op alle vlakken terrein. Zo verloren ze vier van de negen Kamerzetels, drie van de negen zetels in het Brussels Parlement en drie van dertien zetels in het Waals Parlement. Afgelopen weekend had Kamerfractieleider Catherine Fonck daarom ook gepleit voor een oppositiekuur voor haar partij.

Voorzitter Prévot klinkt nu wel weer wat voorzichtiger. "De kiezer heeft ons afgestraft. Dat is een element dat we met de nodige nederigheid moeten aanvaarden", aldus Prévot voor aanvang van zijn gesprek met Di Rupo en Magnette. De keuze voor een oppositiekuur is volgens Prévot ook geen mening die "door heel de partij gedeeld wordt".

Na afloop van het gesprek klonken gelijkaardige geluiden. "Tot zolang we geen beslissing hebben genomen, is er nog een waaier aan mogelijkheden. Maar CDH komt niet aan tafel met als doelstelling om meteen opnieuw op te stappen", verklaarde Prévot.

Verder liet de CDH-voorzitter ook nog weten dat het overleg "hartelijk" verliep en heeft toegelaten om de mogelijke punten van convergentie en divergentie bloot te leggen.

PTB/PVDA: "Stellen ons constructief op"

In de loop van de namiddag was het dan de beurt aan PTB/PVDA om langs te komen bij de PS-boegbeelden. De partij van voorzitter Peter Mertens blijft naar eigen zeggen een beleidsbreuk eisen, maar zei ook dat ze bereid zijn tot het sluiten van compromissen.  

"We gaan ons constructief opstellen, maar we gaan onze eisen op tafel gooien, zoals een rooster van huurprijzen, meer openbaar vervoer en inspanningen voor werkgelegenheid, en niet voor multinationals", zei nationaal woordvoerder Raoul Hedebouw na zijn onderhoud. 

Ook Peter Mertens, die ook aanwezig was bij het gesprek, reageerde achteraf positief. "Dit was een verkennend gesprek. Het belangrijkste is dat er een constructieve en positieve houding was. Iedereen weet dat het niet altijd simpel is geweest tussen onze partij en de PS. Het was de eerste keer dat we samen hebben gezeten om over onze programma's te praten", aldus Mertens.  

Na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar voerde de PS op een aantal plaatsen ook al gesprekken met PTB/PVDA, maar de twee partijen smeedden uiteindelijk nergens een bestuursakkoord. 

(Lees verder onder de foto.)

"Geen enkele deur gesloten"

Na afloop van de gesprekken zei Di Rupo dat er in dit stadium geen enkele deur gesloten is met het oog op de vorming van nieuwe bestuursmeerderheden in het Waalse gewest en de Franse gemeenschap.

"We hebben aan de PTB gevraagd dat ze een hiërarchie van haar prioriteiten zou presenteren, om de impact en compatibiliteit met de programma's van andere politieke formaties te meten", legde Di Rupo na het onderhoud met de uiterst linkse partij uit. 

 Hij wil zich niet vastpinnen op een deadline, maar "we kunnen niet eindeloos doorgaan". Allicht begin volgende week zou Di Rupo een tweede gespreksronde houden. Nadien zouden de onderhandelingen echt starten. 

CDH lijkt na te denken over een oppositiekuur, maar volgens Magnette heeft nog geen enkele partij deelname aan een Waalse regering uitgesloten. Wel zijn er die niet met andere partijen willen regeren. "Alle deuren blijven open, maar niet alle combinaties zijn mogelijk."

Meest gelezen