N-VA-voorzitter De Wever start tweede gespreksronde over Vlaamse regering op, PVDA valt af

N-VA-voorzitter Bart De Wever start met een tweede formatieronde voor een nieuwe Vlaamse regering. De PVDA zal daar niet meer bij zijn. Of alle andere partijen een tweede keer aan bod komen, wil de N-VA niet zeggen. "Er worden discrete gesprekken gevoerd met verschillende partijen."

Bart De Wever startte twee dagen na de verkiezingen met de gesprekken voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Hij ontving alle Vlaamse partijen met verkozenen in het Vlaams Parlement, in een volgorde van klein naar groot. Starten deed hij met de PVDA, eindigen met Vlaams Belang, de grote winnaar van de verkiezingen, en zijn eigen partij N-VA.

De N-VA-voorzitter start nu met een tweede reeks gesprekken. De PVDA zal daar echter niet meer bij zijn. De partij krijgt geen tweede uitnodiging, zo bevestigt de woordvoerder van de N-VA. De radicaal-linkse partij is verrast dat er geen tweede gesprek volgt: "Het is ongehoord dat de N-VA-voorzitter wel verder met het Vlaams Belang aan tafel wil zitten en niet meer met de PVDA", reageert voorzitter Peter Mertens in een persbericht.

"Het lijkt erop dat het sociaal signaal van de kiezer en de roep naar eerlijke politiek nog maar eens onbeantwoord zal blijven. Hij (Bart De Wever, red.) blijft doof voor de sociale pandoering die zijn eigen partij en de andere traditionele partijen op 26 mei hebben gekregen."

Discrete gesprekken

Of alle andere partijen een tweede keer aan bod zullen komen, dus ook Vlaams Belang, Groen en de SP.A, wil men bij de N-VA niet zeggen. "Er worden discrete gesprekken gevoerd met verschillende partijen."

Bij de SP.A horen we dat de partij nog geen formele uitnodiging heeft ontvangen, maar dat er wel "een signaal is gegeven dat we zouden worden uitgenodigd". Vlaams Belang wil geen commentaar geven, "om de gesprekken alle kansen te geven", wat er op kan wijzen dat zo'n tweede gesprek er wel degelijk aankomt. Dat CD&V en Open VLD een tweede keer uitgenodigd zullen worden, staat vast. Algemeen wordt verwacht dat De Wever uiteindelijk de huidige coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD wil verderzetten.

Tijdens de eerste gespreksronde verraste De Wever elke partijdelegatie met een - ironisch - geschenkje. De tweede gespreksronde zal dus veel discreter gebeuren, weg van de camera's.

Tijdens de eerste gespreksronde verraste De Wever elke partijdelegatie met een ironisch geschenkje.
Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen