CD&V in Brussel voor het eerst in oppositie, Debaets: "We zijn te braaf geweest"

Na 30 jaar meebesturen in de Brusselse regering, belanden de Vlaamse christendemocraten voor het eerst in de oppositie in de hoofdstad. "We zijn te braaf geweest", zegt een teleurgestelde Bianca Debaets, ontslagnemend staatssecretaris voor CD&V in Brussel. 

"Teleurstelling", dat is de meest gehoorde reactie bij CD&V na de verkiezingen van acht dagen geleden. In Vlaanderen en op het federale niveau verliest de partij ruim 5 procent, waarop partijvoorzitter Wouter Beke prompt aankondigde dat hij zijn voorzitterstermijn niet zal verlengen.

In het Brussels Parlement heeft de partij nog één verkozene. En vanuit Brussel mag CD&V niemand naar het Vlaams Parlement sturen, waardoor ook lijsttrekker Benjamin Dalle niet verkozen raakt.

Nu de Nederlandstalige partijen Groen, Open VLD en One.Brussels (SP.A) zich aan elkaar vastklinken in de hoofdstad, zouden de Vlaamse christendemocraten er voor het eerst in dertig jaar tijd in de oppositie belanden.  

Communicatie

Tijd voor bezinning, vindt de Brusselse staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V). Zoals we wel vaker horen, is het hoofdprobleem van CD&V de communicatie in een gepolariseerd politiek landschap. "We moeten echt meer de taal van de mensen gaan spreken", zegt Debaets (CD&V) in "De ochtend".

We moeten echt meer de taal van de mensen gaan spreken

Bianca Debaets, staatssecretaris voor CD&V in Brussel

De staatssecretaris geeft de verhouding tussen de Brusselse gemeenten en het gewest als voorbeeld. "Wij zeiden dat de gemeenten een contract moeten krijgen. Als ze dan niet meestappen in de logica van het gewest, zouden we de geldkraan dichtdraaien. Een andere partij (One.Brussels-SP.A van Pascal Smet, red.) zei gewoon dat we naar één stad moeten gaan", zegt Debaets. "Niet haalbaar, maar het bekt wel beter." 

Middenveld

Een andere reden voor het verlies van CD&V ziet Debaets in de harde kritiek van de andere partijen én vanuit het middenveld. CD&V kan traditioneel rekenen op de steun van de "standen": werkgeversorganisatie UNIZO, de Boerenbond en Beweging.net, de koepel van christelijke werknemersorganisaties. Maar die verhouding staat sinds de verkiezingen op losse schroeven. Ook Etienne Schouppe, vroeger spoorwegbaas van NMBS en oud-gediende bij de partij, liet zich al kritisch uit over Marc Leemans, voorzitter van de christelijke vakbond ACV. 

"We werden constant uit de linker- en rechterflank aangevallen, zeker vanuit de federale regering", zegt Debaets. "En dat terwijl we daar, in Vlaanderen en in Brussel, net voor de sociale agenda hebben gezorgd, met respect voor het sociaal overleg en de nadruk op fiscale rechtvaardigheid en werkbaar werk." Debaets noemt Leemans niet bij naam, maar lijkt het wel over de vakbond te hebben. "Als die mensen na de verkiezing het nog nodig vinden om extra zout in de wonden te strooien, laat dat littekens achter", klinkt het. 

Bekijk hier het volledige interview met Bianca Debaets in "De ochtend" op Radio 1: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen