Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Donald Trump op staatsbezoek in het Verenigd Koninkrijk: wat staat er op het programma?

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn echtgenote Melania zijn in het Verenigd Koninkrijk voor een officieel driedaags bezoek. Het is het eerste staatsbezoek van Trump aan het Verenigd Koninkrijk. Op de agenda onder meer een staatsbanket op Buckingham Palace, maar wat staat er nog op het menu? En is iedereen wel zo opgezet met de komst van Trump?

Waarom komt Trump naar het Verenigd Koninkrijk?

Koningin Elizabeth heeft Donald Trump en zijn echtgenote Melania eerder dit jaar uitgenodigd op staatsbezoek en Trump heeft die uitnodiging aanvaard. "Dat bezoek vindt niet toevallig deze week plaats", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Komende donderdag is het 75 jaar geleden dat D-Day plaatsvond, de landing van de geallieerde troepen in Normandië die het begin van het eindoffensief van Wereldoorlog II inluidde."

Het Verenigd Koninkrijk beleeft momenteel politiek woelige tijden, met de aanslepende perikelen rond de brexit, de uitstap uit de Europese Unie, en het recente ontslag van premier Theresa May. "Het bezoek van Trump lag al lang voor het ontslag van May vast", zegt Soenens.

"Hij is als euroscepticus voorstander van de brexit en vindt dat May veel harder had moeten zijn. Dan had ze dit volgens hem politiek overleefd. Trump heeft al gezegd dat hij een mooi handelsakkoord met de Britten wil sluiten als ze op een goede manier uit de EU stappen."

Wat staat er op de agenda?

Maandag

 • De Air Force One van Donald en Melania Trump landt rond 9.50 uur Belgische tijd op de luchthaven Londen Stansted
 • Nadien worden ze officieel ontvangen door koningin Elizabeth op Buckingham Palace, waar ze samen zullen lunchen
 • Na de middag krijgen de Trumps een privérondleiding door Westminster Abbey. Donald Trump zal ook bloemen neerleggen bij het Graf van de Onbekende Soldaat
 • Vervolgens worden de Amerikaanse president en zijn vrouw op de thee verwacht bij kroonprins Charles en zijn echtgenote Camilla in diens ambtswoning, Clarence House
 • Vanavond is er een officieel staatsbanket op Buckingham Palace, bijgewoond door prominente Britten en Amerikanen. Ook prins William en zijn echtgenote Catherine zullen daarbij zijn. Meghan Markle, de Amerikaanse echtgenote van prins Harry, komt niet, zij is vorige maand bevallen van een zoontje. Zowel koningin Elizabeth als Donald Trump zullen de gasten toespreken.

Dinsdag

 • Dinsdagmorgen houden president Trump en premier Theresa May een werkontbijt met mensen uit de zakenwereld in St. James's Palace
 • Nadien gaat Trump naar Downing Street, waar hij zal spreken met May. May zal onder meer het thema klimaatverandering op de tafel leggen. Een gevoelig thema: Trump gelooft niet erg in klimaatverandering en heeft de VS teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs
 • Na de ontmoeting tussen Trump en May volgt een gezamenlijke persconferentie

Woensdag

 • Woensdag brengt Trump een bezoek aan Portsmouth, een havenstad in het zuidoosten van Engeland. Het is een van de thuishavens van de Royal Navy, maar belangrijker nog, het was een belangrijke locatie voor de voorbereiding en uitvoering van de landingen op D-Day. Porthsmouth is het centrum van de herdenking van 75 jaar D-Day in het Verenigd Koninkrijk.
 • Daarna vliegen Donald en Melania Trump naar Shannon, in Ierland. Daar zal Trump de Ierse eerste minister Leo Varadkar ontmoeten, waarna hij naar zijn golfterrein in Doonberg trekt.
 • Donderdag woont Trump in Frankrijk de herdenking van 75 jaar D-day bij, in aanwezigheid van de Franse president Emmanuel Macron.

Krijgt Trump een warm welkom?

Het is het eerste officiële staatsbezoek van Donald Trump aan het Verenigd Koninkrijk. Hij is na George W. Bush en Barack Obama nog maar de derde Amerikaanse president die op staatsbezoek naar het Verenigd Koninkrijk komt.

Vorige zomer was Trump al eens in het land, maar dat was een werkbezoek. Daardoor waren er minder plechtige formaliteiten. Zo was er geen staatsbanket. Trump ging toen alleen op de thee bij koningin Elizabeth op haar kasteel in Windsor. Tijdens Trumps bezoek vorig jaar was er hevig protest. Tienduizenden Britten manifesteerden toen in Londen. De betogers lieten onder meer een opblaasbare babyversie van de president over de stad vliegen.

Ook nu worden veel protestbetogingen verwacht. Morgenmiddag is er een grote manifestatie gepland die start aan Trafalgar Square in Londen. Ook in andere steden zal er tijdens Trumps bezoek worden betoogd, onder meer in Manchester, Belfast, Birmingham en Nottingham.

Er is ook protest in overheidskringen. De Londense burgemeester Sadiq Khan vindt het "on-Brits" om de rode loper uit te rollen voor Trump. Hij noemt de Amerikaanse president een voorbeeld van de groeiende dreiging van uiterst rechts.

Beluister het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend":

Beluister het gesprek met Lia van Bekhoven in "De ochtend":

Meest gelezen