Fleetwood Mac begin 2019 in zijn succesbezetting: Mike Campbell, John McVie, Stevie Nicks, Christine McVie en Mick Fleetwood.
2019 Invision

"Go your own way": hoe Fleetwood Mac al ruim 50 jaar zijn muzikale weg gaat (tot op Werchter Boutique vanavond)

Werchter Boutique heeft vandaag voor zijn achtste editie met Fleetwood Mac een headliner van formaat gestrikt. De Brits-Amerikaanse groep bestaat al meer dan 50 jaar, en heeft er een woelige carrière opzitten met verschillende groepswissels. Maar toch trekt Fleetwood Mac – zonder gitarist Lindsay Buckingham – weer op tournee. Met enkele wereldhits op zak, vanop het ijzersterke en legendarische album “Rumours”. Wat maakt Fleetwood Mac en hun muziek zo tijdloos?

“Go your own way”, “Dreams”, of “The chain”: het zijn maar enkele nummers van Fleetwood Mac die traditioneel hoog eindigen in allerlei “best of”-lijstjes, of het nu gaat om de "Tijdloze" op Studio Brussel, “1.000 klassiekers” van Radio 2 of de “Classics 1.000” op Radio 1. Nummers die er bij de laatste editie van die lijstjes gevoelig op vooruit zijn gegaan, in aanloop naar hun eerste Belgische festivalconcert in lange tijd. Want vanavond speelt Fleetwood Mac ruim 50 jaar na hun ontstaan op de wei van Werchter, als onderdeel van hun Europese tournee. De groep trekt ook nog naar Australië, de VS en Canada. 

Dat Fleetwood Mac meespeelt in de hoogste muzikale divisie, bewijzen de volgende feiten en cijfers. De groep heeft wereldwijd meer dan 100 miljoen platen verkocht. Sinds 1998 schittert het vijftal in de “Rock and Roll Hall of Fame”. In hetzelfde jaar krijgen ze de met de Brit Award voor een “uitzonderlijke bijdrage aan de muziek” een van de belangrijkste Britse muziekprijzen. En tot aan de release van “Thriller” van Michael Jackson in 1982 is hun plaat “Rumours” uit 1977 de best verkochte plaat aller tijden. Voor die plaat wint Fleetwood Mac in 1978 de Grammy voor beste album.

Bekijk hier de originele clip van de hit "Go your own way":

“Rumours”, de ultieme break-upplaat

“Rumours”, het beruchte 11e album van Fleetwood Mac, speelt een niet te onderschatten rol in het langdurige succes van de groep. Het is de plaat van hits “Go Your Own Way”, “Don’t Stop”, “Dreams”, “You Make Loving Fun” én “The Chain”. “Rumours” is een ondubbelzinnige plaat over liefdesverdriet, na een dubbele relatiebreuk binnen Fleetwood Mac, en met ruim 45 miljoen exemplaren nog steeds een van de best verkochte platen aller tijden.

De context waarin “Rumours” midden jaren 70 tot stand is gekomen, leest als een soap: bassist John McVie en pianiste/zangeres Christine McVie, vragen na 6 jaar huwelijk de scheiding aan. Het koppel blijft muzikaal samenwerken, maar is daarbuiten niet meer on speaking terms. Christine Perfect behoudt na de scheiding de familienaam van haar ex-man.

In dezelfde periode ziet gitarist en zanger Lindsey Buckingham zijn knipperlichtrelatie met zangeres Stevie Nicks op de klippen lopen. En dan ontdekt drummer Mick Fleetwood ook nog dat zijn vrouw een affaire heeft met zijn beste vriend. In die fase van hun leven kruipt het vijftal maandenlang in de studio om een nieuwe plaat te maken. Want los van hun privéproblemen, blijft hun muzikale klik (voorlopig) intact. Met een plaat, bittersweet en vol pittige dialogen over hartzeer, tot gevolg.

Fleetwood Mac, op de uitreiking van de Grammy's in 1978
1978 AP

“Fleetwood Mac is zeker geen groep muzikale pioniers, zoals andere artiesten uit de jaren 70. Hun grote verdienste is dat ze erin geslaagd zijn om zich verschillende invloeden eigen te maken, en dat geheel stijlvol en tijdloos over te brengen in goede popumuziek”, zegt Marc Erkens, muziekkenner en opleidingshoofd Muziek aan het LUCA in Leuven daarover.

“De groep heeft sterke popsongs gemaakt: toegankelijke oorwurmen die een bepaald momentum vatten, en tegelijk tijdloos zijn. "Rumours" is niet toevallig al decennialang een commercieel succes. Dat alle groepsleden tegelijk een relationeel dieptepunt beleefden, heeft een merkwaardig eindproduct opgeleverd. Een muzikaal sterke plaat met herkenbare teksten die iedereen beroeren. En een geluid dat niet automatisch aan de jaren 70 doet denken, zoals bij bijvoorbeeld de Beatles of ABBA.”

De manier waarop ze de liefde, en alle bijhorende problemen bezingen, is voor twintigers vandaag nog steeds herkenbaar.

Studio Brussel-presentatrice Eva De Roo over "Rumours", haar favoriete plaat aller tijden

“Rumours” is de favoriete plaat aller tijden van Eva De Roo (31) van Studio Brussel. Ze leerde het album kennen via haar vader. “Toen we samen door zijn platencollectie aan het snuisteren waren op zolder, sprak de hoes van “Rumours” me aan. Onder meer door die dubbelzinnige afbeelding van Mick Fleetwood, die een suggestieve riem draagt met twee ballen aan.”

2015 Los Angeles Times

Na één luisterbeurt, was het liefde op het eerste gezicht - of beter gehoor. “Het geheel sprak me enorm aan en raakte me op alle mogelijke manieren. De nummers sloten aan bij mijn leven op dat moment: ik was net 18, zat op kot in Gent en alles was aan het gebeuren."

Het succes van “Rumours” zit volgens De Roo vooral in zowel de muziek als de teksten. “De gitaarriffs zijn origineel en verfrissend. Maar ook de manier waarop de groepsleden de liefde, en alle daarbij horende problemen bezingen: zo open en eerlijk. Dat is voor twintigers van nu nog steeds herkenbaar. Daarom dat een episch nummer als “The chain” tegenwoordig vaak wordt gedraaid door dj’s als slot van hun set. Bij Studio Brussel krijgen we ook altijd veel reacties als we een nummer van Fleetwood Mac draaien.”

Bekijk hier de originele clip van "The chain":

Meest gelezen