Google pompt 600 miljoen euro in vierde datacenter in België

De Amerikaanse technologiegigant Google gaat zijn datacenter nabij Bergen in Henegouwen verder uitbreiden. Er komt een vierde datacenter bij, een investering van 600 miljoen euro.

Vorig jaar nog werd de bouw van een derde datacenter op de Google-site in Saint-Ghislain nabij Bergen aangekondigd. Dat center zal eind dit jaar in gebruik worden genomen. En nu komt Google dus met een investering voor een vierde datacenter in België, goed voor 600 miljoen euro. Het nieuwe datacenter moet klaar zijn tegen 2021.

De totale investering van Google in ons land komt daarmee op 1,6 miljard euro. In de datacentra van Google in Saint-Ghislain werken momenteel 350 mensen. Het is nog niet duidelijk hoeveel jobs de nieuwe investering gaat opleveren.

In zo'n datacenter wordt al het internetverkeer verwerkt dat via Google (denk aan Google, Gmail of YouTube) passeert. "Het is voor Google heel belangrijk om te blijven investeren in datacenters omdat we merken dat er een blijvende vraag is naar opslag- en verwerkingscapaciteit", zegt woordvoerder Michiel Sallaets.

Het datacenter in Saint-Ghislain nabij Bergen was het eerste dat Google in Europa heeft gebouwd, in 2010 was het volledig operationeel. "We kijken steeds uit naar goede locaties voor onze datacenters. De keuze voor Saint-Ghislain heeft onder meer te maken met de nabijheid van een kanaal waarvan we het water gebruiken om de datacenters te koelen op een milieuvriendelijke manier. Er is ook voldoende ruimte daar", verklaart woordvoerder Sallaets. Intussen heeft Google in Europa ook datacentra in Nederland, Ierland en Finland.

Meest gelezen