U kunt een treinticket verdienen door winkelmandjes te heffen in het station

In verschillende treinstations kunt u vandaag en morgen een gratis treinticket verdienen, in ruil voor wat bewegingsopdrachten. Het gaat om een initiatief van de Christelijke Mutualiteit om mensen meer te doen bewegen.

In de stations van Leuven, Antwerpen-Berchem, Hasselt en Gent-Sint-Pieters staat vandaag en morgen de Beweeg-O-Mat. Dat is een automaat die een beweegopdracht geeft als u op een knop duwt. Zo moet u bijvoorbeeld een volle winkelmand een paar keer optillen of een paar minuten trappenlopen. Als u de opdracht correct uitvoert, krijgt u in ruil een NMBS-treinticket van tien euro.

Te veel zitten 

Uit onderzoek blijkt dat volwassenen gemiddeld 8,3 uur per dag zitten. Terwijl we zo'n half uur per dag zouden moeten bewegen en tienduizend stappen zouden moeten zetten. Door de actie hoopt de CM hier verandering in te brengen. En bewegen hoeft dus niet per se hardlopen of wielrennen te zijn. 

Mandje met fruit optillen

De voorbijgangers die de oefeningen doen aan de beweegautomaat reageren enthousiast, maar ze schrikken ook als ze voelen hoe slecht hun conditie is. "Ik ben drie keer een klein trapje op en af gelopen, en ik voel het al," vertelt een man. "Ik beweeg veel te weinig. Ik zit overdag achter de computer, en 's avonds in de zetel thuis. Zo een campagne is nuttig, ik voel nu wel dat ik beter wat meer zou bewegen."

Ook een andere pendelaar aan het station vindt deze actie een goed idee: "Ik heb drie keer een boodschappenmandje met fruit moeten optillen. Ik dans bijna elke dag en ik vind het belangrijk dat je aan je conditie werkt. In ruil voor mijn inspanning heb ik een treinticket gekregen. Iedereen moet sporten, want het is heel belangrijk."

Meest gelezen