Videospeler inladen...

Hendrik Bogaert (CD&V): "We geven de indruk dat wij ons moeten aanpassen aan nieuwkomers"

CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert wijt de verkiezingsnederlaag van zijn partij onder meer aan het onevenwicht tussen autochtone Vlamingen en nieuwkomers, die volgens hem al te vaak de indruk krijgen dat ze zich niet hoeven aan te passen. Hij zegt te begrijpen dat mensen opkomen tegen "de logische gang van zaken". 

"Mensen klagen dat anderen erbij komen, hun ding doen en zich niet aanpassen", zegt Bogaert in "Terzake". "Het is toch logisch dat de mensen die er al zijn zich niet moeten aanpassen aan wie erbij komt. We geven de indruk dat wij ons moeten aanpassen aan degenen die erbij komen. Niemand verstaat dat en daar komen de mensen terecht tegen op."

Bogaert komt naar eigen zeggen op voor een realistisch immigratie- en integratiebeleid. "Ik heb het hoogste aantal voorkeurstemmen van alle CD&V-lijsttrekkers voor de Kamer", geeft hij nog mee. Een eventuele kandidatuur voor het partijvoorzitterschap is volgens hem "niet aan de orde", hoewel hij die kandidatuur niet uitsluit.

Hij pleit wel voor een "aardverschuiving" in de politieke standpunten op het vlak van migratie. Hij gelooft in menswaardige hulp aan mensen in conflictzones zelf. "We hebben daar kampen nodig die humanitair zijn, met schooltjes en voldoende sanitaire voorzieningen. Als we dat kunnen doen, denk ik dat het logisch is dat we hier wat minder doen." Met een leefloon van hier kan je volgens Hendrik Bogaert gemakkelijk 10 mensen ter plaatse helpen, en dat is volgens hem de kern van de zaak. 

Meest gelezen