Videospeler inladen...

Het ultieme zomerboek van Fatma Taspinar

Een boek hoort bij de zomer, zoals een strand bij de zee. Maar welke roman tipt Journaalanker en justitieverslaggever Fatma Taspinar om uw vakantie nog net iets memorabeler te maken?

Een paar minuten, langer moest Fatma Taspinar niet nadenken over haar ultieme zomerboek: "Republiek van licht" van de Spaanse auteur Andrés Barba. De roman verscheen begin dit jaar in het Nederlands en Fatma Taspinar las het eind april in opdracht van "Uitgelezen", een boekenprogramma waarvoor gasten drie opgelegde boeken lezen en bespreken met het publiek.

"Ik ben zo dankbaar dat ik dit boek heb mógen ontdekken", begint ze enthousiast te vertellen. Terwijl Fatma Taspinar eerst amper tijd had om de roman te lezen. "Het speelt zich af in de jungle, ergens in Latijns-Amerika en je voelt bijna de zweetdruppels als je "Republiek van licht" leest, het is echt een boek om mee te nemen op vakantie."

Bekijk hieronder waarom Fatma Taspinar net "Republiek van licht" het ultieme vakantieboek vindt:

Videospeler inladen...

"Republiek van licht" begint mysterieus: er verschijnen opeens 32 kinderen in een dorp in de jungle, ergens in Latijns-Amerika. Ze lijken een zelf geconstrueerde taal te spreken, ze verplaatsen zich in bepaalde groepjes zonder duidelijke leider. “De 32”, worden ze genoemd. Het levert een spannende roman op "over de tijd waarin wij leven", zoals het op de achterflap staat. Een soort van hedendaagse, magisch-realistische parabel.

Hoe zou ík reageren? Wat is schuld en onschuld?

Fatma Taspinar

"Je zit echt mee in dat dorp, bij die kinderen. En je begint er over na te denken: Hoe zou ik mij voelen? Hoe zou ik reageren? Wat is schuld en onschuld? Ik heb het in één ruk uitgelezen, in de zon, en ik vond het een cadeau om dit boek te lezen."

"Volwassenen verwachten van kinderen dat ze onschuldig zijn", licht Taspinar toe. "Wanneer dat – zoals in dit boek – doorprikt wordt, brengt dat heel wat naar boven bij volwassenen. In die mate dat de volwassenen zich beginnen te misdragen."

"Het is een gelaagd boek, terwijl het amper 207 bladzijden telt. Hoeveel er kan gebeuren op een paar honderd bladzijden! Een magische sfeer van begin tot einde. Ik wilde het niet uitlezen, omdat het dan zou stoppen", gaat Taspinar verder. "Maar het verhaal is ook net lang genoeg om het mysterie helemaal op te bouwen en op het einde toch (deels) te ontrafelen. Met genoeg openheid om er zelf over verder te filosoferen."

Geen vakantie zonder boek

Aan drie boeken heeft Fatma Taspinar niet genoeg op vakantie: “Ik lees extreem veel op vakantie. Reken op een boek per dag, tenzij ik met een babbelaar op stap ben. Ik ben op vakantie vooral een lezer, nooit een avonturier. Vakantie staat gelijk aan: alles inhalen en lezen. Ik koop die boeken ook allemaal. Boeken zijn belangrijk, daar wil ik geld aan uitgeven.”

Ik kies boeken op basis van mijn vakantiebestemming

Fatma Taspinar

"Nu weet ik nog niet of en wanneer ik op vakantie vertrek deze zomer, maar zodra ik heb geboekt, kies ik meteen mijn boeken. Ik lees heel graag een boek dat overeenstemt met het klimaat waar ik ben. Ik zou “Zomerhuis met zwembad” van Herman Koch niet aanraden om te lezen in een sneeuwhut – hoewel dat kan natuurlijk. Ik vergroot de sfeer van een boek graag door de omgeving waarin ik het lees."

Boeken zijn sowieso belangrijk in het leven van Fatma Taspinar: "Als ik aan periodes in mijn leven denk, denk ik daaraan op basis van de boeken die ik toen las. Ik onthoud goed waar ik iets heb gelezen, en welke sfeer eraan vasthing. Toen ik twee weken huisloos was in mijn studentenperiode, bijvoorbeeld, las ik de Millennium-trilogie van Stieg Larsson. Ik had geen veilig nest, helemaal niets, maar Stieg Larsson was m'n veilige plek. Een boek pakken ze mij niet af.”

Zin in meer boekentips? Ga dan naar de website langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van andere lezers en ontdek wat zij van gelezen boeken vinden. Maak ook zelf een virtuele boekenkast aan en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.

Meest gelezen