Twee reuzen geven elkaar hun jawoord in Halle

De reuzen van Halle gaan vanaf nu als man en vrouw door het leven. Ze zijn getrouwd in de basiliek. De reuzen Romeo en Juliette zijn al jaren een stuk folklore in Halle. Het huwelijk was "net echt", met een inzegening van deken Decoster. Alleen het kussen op het einde van de viering ging wat moeilijk.

Voor deken Decoster van Halle was het de eerste keer dat hij een reuzenhuwelijk inzegende. "Er zijn nog weinig dingen waar ik van schrik", zegt de deken. "Maar ik vind het origineel. Het is folklore, ik heb het spel meegespeeld. Maar je mag het sacrament van het huwelijk ook niet belachelijk maken, dus er moet een evenwicht zijn."

Tijdens de huwelijksplechtigheid vertelde de deken over hoe het allemaal begon voor de reuzen: "Romeo Vandestieweg en Juliette Van de Commerce kwamen mekaar voor het eerst tegen in het begin van de jaren 30 en het moet liefde op het eerste gezicht geweest zijn. Al die jaren gingen ze als vrijgezel door het leven en na het vrijgezellenfeestje van vorige week is het vandaag het grote moment."

Geen kussen 

Er was opvallend veel volk in de kerk voor het reuzenhuwelijk, maar de organisatoren van de Confrèrie van de Vaantjesboer hadden dat verwacht: "De Hallenaren dragen de reuzen in hun hart." Alleen het kussen is moeilijk voor de reuzen. "Kussen is technisch niet echt haalbaar, dus we hebben ze op het einde een rondje laten draaien." En hoe zit het met de huwelijksnacht? "Die brengen ze door op een hooizolder en wat er daar gebeurt, weten we niet..." 

Meest gelezen