AFP or licensors

Italiaanse premier dreigt met ontslag als geruzie in regering niet ophoudt: "Land kan niet langer wachten"

De Italiaanse premier Giuseppe Conte dreigt ermee ontslag te nemen als het gekibbel in zijn regering niet ophoudt. De spanningen tussen de coalitiepartners lopen al geruime tijd hoog op. Sinds de Europese verkiezingen, waarin de radicaal-rechtse Lega dubbel zo groot is geworden als haar regeringspartner Vijfsterrenbeweging, zijn die alleen nog maar toegenomen.

In Italië wordt al wekenlang gespeculeerd over de val van de regering en mogelijk vervroegde verkiezingen in september. Blijven de coalitiepartners daarop aansturen, of gaan ze door met regeren?

Op een persconferentie in Rome heeft premier Giuseppe Conte gezegd dat hij een duidelijk, eenduidig en snel antwoord wil op die vraag. "Want het land kan niet wachten."

"Ik vraag aan elk van de twee politieke krachten om een keuze te maken en mij te zeggen of ze nog de intentie hebben het regeerprogramma te volgen", zei Conte. "Zoniet, dan geef ik simpelweg mijn mandaat terug in handen van de president". 

Bekijk hieronder de aankondiging van premier Conte:

Videospeler inladen...

De begroting: een belangrijke week voor Italië

De persconferentie van Giuseppe Conte komt net een jaar nadat de partijloze hoogleraar aan het hoofd kwam te staan van de Italiaanse regering, een ongewoon en ongemakkelijk samengaan tussen de radicaal-rechtse Lega en de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging.

Beide partijen leken de voorbije maanden voortdurend in verkiezingsmodus en gingen tegen elkaar in. De voorbije week is dat er niet beter op geworden. De Lega is bij de Europese verkiezingen dubbel zo groot geworden als haar coalitiepartner, en legt allerlei eisen op tafel.

Een daarvan is het invoeren van de flat tax, een aanzienlijke belastingverlaging. Maar die zou zeer duur uitvallen, en het Italiaanse begrotingstekort nog meer laten oplopen.

Dat verkopen aan Europa, uitgerekend op dit moment, is een onmogelijke opdracht. De Europese Unie dreigt nu al met een strafprocedure tegen Italië omdat het begrotingstekort hoger zou oplopen dan afgesproken. Woensdag wordt in Rome een brief uit Brussel verwacht.

Conte dringt erop aan dat de Italiaanse regering de Europese begrotingsregels respecteert. Hij beklemtoonde dat Italië, met zijn torenhoge staatsschuld, het vertrouwen van de financiële markten nodig heeft. 

Bekijk hieronder een overzicht van de politieke gebeurtenissen van het afgelopen jaar uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de analyse van Willem Van Mullem uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen