Legionellapatiënt roept verantwoor­delijke bedrijf op zich bekend te maken: "Veel mensen zijn nog ongerust"

Eén van de patiënten die vorige maand besmet raakte met legionella vraagt dat het verantwoordelijke bedrijf zich zo snel mogelijk kenbaar maakt. "Veel mensen zijn nog ongerust", klinkt het. De bron van de besmetting is bekend, maar de naam van het bedrijf wordt voorlopig geheimgehouden, omdat er nog een strafrechtelijk onderzoek loopt. Patiënt Guy Goeminne is intussen thuis en aan de beterhand. Wij konden met hem spreken.

Guy Goeminne is gepensioneerd en woont met zijn vrouw in Ertvelde, een deelgemeente van Evergem. Op 9 mei krijgt hij hoge koorts, koude rillingen en symptomen die aan een longontsteking doen denken. Vier dagen later wordt hij erg verzwakt en doodziek opgenomen in het ziekenhuis. De diagnose luidt: legionella.

Guy en zijn vrouw vertellen hoe hard de legionellabacterie heeft toegeslagen (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Na een antibioticakuur in het ziekenhuis is Goeminne weer thuis. Hij is nog altijd verzwakt, maar wel aan de beterhand. Toch blijft de vraag waar hij de besmetting heeft opgelopen in zijn hoofd spoken. "Ik veronderstel dat veel mensen graag zouden weten van waar de besmetting komt zodat ze gerust zijn. Men weet vanwaar het komt, maar ze mogen het niet zeggen. Dat is niet eerlijk tegenover de mensen."

Het Agentschap Zorg en Gezondheid maakte vorige week bekend dat de bron van de besmetting gevonden is. Het zou gaan om een bedrijf met een koeltoren in de Gentse kanaalzone. Maar de naam van het bedrijf wordt geheimgehouden. Het parket van Gent wil eerst onderzoeken of het bedrijf in kwestie alle voorzorgsmaatregelen heeft genomen om de legionella-uitbraak te voorkomen.

Goeminne vindt dat het bedrijf daar niet op mag wachten en roept het op om zelf naar buiten te komen. "Iedereen kan fouten maken, maar ze moeten meer duidelijkheid geven, de mensen vergoeden en de zaak oplossen. Als ze zelf niets willen zeggen, dan is er iets dat niet klopt."

Guy Goeminne vraagt snel meer duidelijkheid (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

"Morgen zijn we uitgenodigd op een bijeenkomst, ik hoop dat we daar meer uitleg gaan krijgen," vult Goeminnes echtgenote aan. "Van welk bedrijf het komt, hoe de verzekering gaat tussenkomen en welke vergoeding we krijgen."

De legionella-uitbraak in de regio rond Evergem heeft aan twee mensen het leven gekost, 30 andere patiënten werden opgenomen in het ziekenhuis. Zes van hen liggen nog altijd in het ziekenhuis, waarvan nog één iemand op de afdeling intensieve zorg.

Sinds vorige week zijn er geen nieuwe patiënten meer bijgekomen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid onderzoekt wel nog of er geen andere bronnen van legionellabesmetting zijn in de buurt rond Evergem. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen