Parkeren aan stations Tienen en Landen wordt betalend

De parkings aan de stations van Landen en Tienen worden vanaf september betalend. De NMBS gaat de parkings uitrusten met slagbomen en ticketautomaten. Eerder dit jaar werd ook de stationsparking van Aarschot al betalend.

Wie haar of zijn auto wil parkeren aan het station van Landen of Tienen, zal daar binnenkort voor moeten betalen. Volgens Dimitri Temmerman van de NMBS is dat nodig omdat de parkings nu overvol staan met auto's. Er staan daar bijvoorbeeld ook auto's van mensen die Tienen bezoeken en nooit de trein nemen.

"We willen ervoor zorgen dat onze treinreizigers altijd een plekje hebben. We gaan werken met een voordeeltarief voor de treinreizigers", aldus Temmerman. "Bovendien krijg je de meerkost vaak terug via je werkgever of via de belastingen."    

De NMBS gaat tegen september ook extra fietsenstallingen voorzien als alternatief. "We willen mensen verder stimuleren om te kiezen voor duurzame mobiliteit. Met de fiets naar het station komen is daar een mooi voorbeeld van." 

Reizigers zijn ongerust 

De pendelaars in Tienen zijn minder enthousiast over deze beslissing. "De parking van Tienen is nu al zoveel jaren gratis. We weten niet wat de prijzen gaan zijn. Maar als ik kijk naar andere stations dan kan het voor mij gaan om 200 à 300 euro per jaar. Ik denk dat mensen daardoor illegaal gaan parkeren in de straten in de buurt. Tienen was nu zo een goede pendelgemeente. De aantrekkelijkheid van Tienen vermindert hier zwaar door", klinkt het op de perrons van Tienen. 

Stad kan niets ondernemen 

Ook burgemeester Katrien Partyka (CD&V) van Tienen is ontgoocheld. Zij benadrukt dat het stadsbestuur juridisch niets kan ondernemen tegen deze maatregel.

Meest gelezen