Kim Hyok Chol uiterst rechts in beeld, Kim Jong Un centraal in beeld
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Noord-Koreaanse topdiplomaat toch niet verbannen

Een Noord-Koreaanse topdiplomaat van wie werd aangenomen dat hij naar een heropvoedingskamp werd gestuurd, leeft nog, gezond en wel. Het gaat om Kim Hyok-chol, Noord-Korea's toponderhandelaar over het omstreden atoomprogramma.

Volgens eerdere berichten zou Kim Hyok-chol zijn verbannen naar een heropvoedingskamp als vergelding voor de mislukte top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump, eerder dit jaar in Vietnam. Noord-Korea heeft nu beelden verspreid waarop de diplomaat samen te zien is met leider Kim Jong-un tijdens een concert.

Leider Kim Jong-un tijdens het concert waarop ook de topdiplomaat aanwezig was.
AFP or licensors

Kim Hyok-chol had de top tussen Trump en Kim voorbereid. "Hij werd beschuldigd van spionage voor de Verenigde Staten, vanwege een slecht verslag van de onderhandelingen en het niet kunnen vatten van de Amerikaanse intenties", aldus een Noord-Koreaanse bron aan de krant Chosun Ilbo.

Topdiplomaat Kim Hyok Chol vooraan rechts, naast leider Kim Jong Un
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Aanvankelijk werd aangenomen dat de gezant werd verbannen, maar uit de nieuwe beelden blijkt dat die informatie helemaal niet klopt.

Het regime in Noord-Korea heeft wel al eerder topfunctionarissen vermoord. Noord-Korea is afgesloten van de rest van de wereld waardoor het erg moeilijk is om juiste informatie over het land te krijgen.  

Meest gelezen