2018 Getty Images

Op staatsbezoek bij de Queen: de do's-and-don'ts voor gasten, moeilijk is het niet... als u het tenminste weet

Amerikaans president Donald Trump en first lady Melania zijn voor een driedaags staatsbezoek in het Verenigd Koninkrijk. Op het programma vandaag staan een lunch en het traditionele staatsbanket met de Britse koningin Elizabeth II. Daar hoort uiteraard enige vorm van etiquette bij. Waar letten hoge gasten als de Trumps best op in de omgang met de Queen? De do's-and-don'ts (bij zowat alle gekroonde hoofden trouwens).

Officieel staatsbezoek, geen werkbezoek

De Britten wreven enkele maanden geleden al in hun handen toen president Trump de uitnodiging van de Queen aanvaardde: ze verwachten dat hij enkele "foutjes" zal maken in haar bijzijn en kijken met een vergrootglas uit naar het staatsbezoek.

Vorige zomer bezocht Trump ook al Londen. Hij werd op de thee ontvangen door de Queen in Windsor Castle. Het ging toen om een "eenvoudig" werkbezoek met gesprekken met premier Theresa May, niét om een officieel staatsbezoek dat met meer pomp and circumstance (of een tikkeltje meer glans) plaatsvindt. 

Zo zijn er militaire ceremonies, met onder meer een krans die neergelegd wordt aan het Graf van de Onbekende Soldaat, en is er altijd een staatsbanket, deze keer op Buckingham Palace. Waar de Queen en Trump 150 gasten zullen toespreken "om de banden tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk aan te halen".

Iedereen daagt dan op in galakledij en de royals - onder wie de echtgenote van kroonprins Charles, Camilla Parker Bowles, en de eega van prins William, Kate Middleton - halen hun tiara's speciaal uit de kluis.

Het laatste staatsbanket in Londen was in oktober, met de Nederlandse koning Willem-Alexander.

Enkele do's & don'ts

  • Hoe spreek je de Queen aan? Het is "Her Majesty The Queen" of als  begroeting "Your Majesty". "Ma'am" kan ook. In het persbericht van het Witte Huis in april spraken de Trumps de koningin alvast aan als "Her Royal Majesty", wat verkeerd is. De combinatie "Royal Majesty" bestaat immers niet. 
  • Hoe begroet je de Queen? Een koningin kussen is geen goed idee, net als het hartelijk zoenen van andere koninklijke hoogheden. Amerikaans president Jimmy Carter beging de fout in 1977 bij de Queen Mother, Brits actrice Emma Thompson probeerde het vorig jaar bij prins William toen ze de titel van Dame Commander kreeg, maar hij wimpelde haar af met de kordate woorden "nee, niet doen". Vrienden of niet, bij officiële evenementen blijf je op enige afstand.
1977: de Queen Mother en Jimmy Carter staan rechts.
AP1977

Wat doe je dan wél? Als de Queen uit beleefdheid een hand aanbiedt, schud je die. Je steekt je hand niet zelf uit. Het is aan de koningin om het gebaar al dan niet te maken. Een buiging (als niet-landgenoot) hoeft niet, maar een knikje met het hoofd wordt geapprecieerd.  

  • Misschien vreemd maar... een bepaalde manier van stappen is vereist. Je mag de Queen niet de rug toekeren. Wie met haar wandelt, blijft ofwel achter hare majesteit of stapt naast haar, nooit vóór haar. Een schoonheidsfoutje dat Trump op bezoek vorig jaar blijkbaar maakte: 
  • Tijdens een gezamenlijke maaltijd - lunch of banket - houd je vooral de Queen goed in de gaten. Je neemt pas plaats op je stoel als zij zich neerzet. Hetzelfde geldt voor het eten. Je begint pas met drinken of eten als zij een eerste slok of hap heeft genomen.    

    Een andere bijkomende regel die zelfs dateert uit de periode van Queen Victoria (1819-1901): als de koningin haar maaltijd heeft beëindigd, stoppen de gasten eveneens. Geen paniek: Elizabeth heeft al ruim 60 jaar ervaring en eet op een vrij rustig tempo, zodat haar gasten niet hoeven te schrokken.
Eén gouden regel: steeds wachten op de Queen.
  • Een babbeltje slaan met de Queen? Graag. Maar stel geen vragen (tenzij je een écht, zeldzaam interview met haar hebt) of breng haar niet in een lastig parket. De Queen hoort neutraal te zijn en discreet. Liever geen onderwerpen aansnijden als politiek, religie of - good heavens - seks. Koningin Elizabeth daarentegen heeft een grote passie voor corgi's (een kleine herdershond, red.) en paarden. Dat kan alvast een goed en deftig begin zijn.

Meest gelezen