Stormloop voor tickets voor expo Jan Van Eyck in Gent

De overzichtstentoonstelling rond schilder Jan Van Eyck in het Museum voor Schone Kunsten in Gent is, tien maanden voor de start, al een succes. Volgend jaar opent de expo een bijzonder "Van Eyck"-feestjaar in Gent. Meer dan de helft van de nog bewaarde werken van de middeleeuwse schilder zullen er te zien zijn, onder meer ook onderdelen van zijn bekendste werk het "Lam Gods". Het museum startte een jaar voor de opening met een voorverkoop van tickets. Al 11.000 mensen boekten een kaartje.

In 2020 staat alles in Gent in het teken van Jan Van Eyck, de middeleeuwse schilder van het "Lam Gods" in de Sint-Baafskathedraal. Van Eyck wordt beschouwd als één van de belangrijkste kunstenaars uit die periode en in de hele stad zijn er volgend jaar dan ook initiatieven die zijn werk én zijn blijvende invloed in de verf zetten.

Het feestjaar wordt afgetrapt door het Museum van Schone Kunsten in Gent met de grootste overzichtstentoonstelling van Van Eyck ooit. "Minstens de helft van het nog bestaande werk van Jan Van Eyck zal in het museum te zien zijn", vertelt medewerker Bart Ooghe. "Het gaat om erg bijzondere werken die deel uitmaken van internationale kunstcollecties en voor één keer samengebracht worden."

"Voor de allerlaatste keer zullen ook de twee buitenpanelen van het "Lam Gods" in het museum te zien zijn. Zij verlaten na het feestjaar nooit meer de Sint-Baafskathedraal, waar de triptiek na een jarenlange restauratie opnieuw een vaste plek krijgt. Daarnaast zijn er nog 100 andere topwerken uit dezelfde periode te zien, net om het genie van Van Ecyk te onderstrepen." 

Even schrikken

De unieke overzichtstentoonstelling belooft enorm veel volk te lokken, ook uit het buitenland. Om dat in goede banen te leiden startte het MSK al begin dit jaar met een voorverkoop, een jaar voor de startdatum van de tentoonstelling. Het is een absolute stormloop op tickets geworden want er zijn er al 11.000 de deur uit. Mensen kunnen nu al een dag en een tijdstip kiezen waarop ze de tentoonstelling zullen bezoeken.

"Het museum zal zeven op zeven open zijn om alle bezoekers te kunnen ontvangen. We kunnen maximaal 250.000 mensen aan, op drie maanden tijd. Dan moeten we wel avondopeningen voorzien en voldoende mensen inzetten. We hebben nu al extra momenten voorzien voor gidsen, want die waren op erg korte tijd volzet."

Weekends lopen als een trein

11.000 tickets op een totaal van 250.000 lijkt weinig, maar het betekent wel dat heel wat momenten waarop veel mensen vrij hebben, zoals weekends, snel volgeboekt raken. De vroegboekactie loopt nog tot eind juni. Het museum raadt mensen, die moeilijk tijd kunnen vrijmaken in hun agenda, aan om nu al in te tekenen. "We gaan zeker momenten vrijhouden voor late beslissers én ook voor bepaalde doelgroepen zoals scholen en gezinnen met kinderen." 

Geen verlenging

Tentoonstellingen die op veel publiek kunnen rekenen, worden vaak verlengd maar dat is voor de 'Van Eyck'-expo niet mogelijk. "We lenen werken onder strenge voorwaarden, ze mogen soms maar een paar maanden uitgestald worden omdat ze anders beschadigd raken. Ze komen ook uit erg verschillende collecties, dus het is onmogelijk om de duur van de tentoonstelling te verlengen."

kasto80

Meest gelezen