AFP

Amerikaanse president Trump en Britse Queen schuiven aan staatsbanket aan in Londen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de eerste dag van zijn driedaags bezoek aan het Verenigd Koninkrijk afgesloten met een staatsbanket samen met de Britse koningin Elizabeth II. De voorbije dagen deed Trump op Twitter al een paar opmerkelijke uitspraken in verband met Britse politici. Oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour is van plan om vandaag betogers toe te spreken die protesteren tegen het bezoek van Trump.

Air Force One, het toestel van president Trump, landde gisterochten op de luchthaven van Stansted nabij Londen. De president, zijn vier kinderen en zijn vrouw Melania werden er welkom geheten door de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt. 

Trump zal drie dagen verblijven in het Verenigd Koninkrijk. De eerste dag stond bijna volledig in het teken van contacten met de koninklijke familie.

Zo kreeg het gezelschap van Trump 's middags een lunch aangeboden door koningin Elizabeth II op Buckingham Palace. Daarna werd hij ontvangen door kroonprins Charles en diens echtgenote Camilla.

's Avonds was er een staatsbanket op Buckingham Palace. De Britse koningin verwelkomde de Amerikaanse president en zo'n 170 gasten. Tijdens het banket werd er geklonken op de vriendschap tussen Britten en Amerikanen, die bezegeld werd door hun gezamenlijke overwinning op de nazi's in 1945.

AFP

De politiek zou dan vandaag aan bod komen met een bezoek aan de ontslagnemende premier Theresa May, die binnenkort opstapt, maar dat was natuurlijk niet bekend op het ogenblik dat het bezoek van Trump gepland werd.

Naar verwachting zal het bezoek van Trump aan May gepaard gaan met een betoging van duizenden mensen. Volgens Britse media zal oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour hen toespreken. Hij ziet het protest als "een kans is om solidariteit te betuigen met degenen die Trump heeft aangevallen in de VS, in de wereld en in ons eigen land."

Bekijk hieronder een verslag van het staatsbanket:

Videospeler inladen...

Twitterrellen volgen elkaar op

Wat die aanvallen betreft, liet Trump zich de voorbije dagen weer niet onbetuigd. Nog voor hij was geland, lanceerde hij op Twitter een aanval op de Londense burgemeester Sadiq Khan. Die had eerder al laten opmerken dat Trump niet welkom was in zijn stad. Volgens Trump is Khan een erg slechte burgemeester, die zich op een domme manier negatief uitlaat over de president van de VS, de belangrijkste bondgenoot van het Verenigd Koninkrijk. "Hij is een loser die zich beter zou bezighouden met de misdaad in Londen en niet met mij", aldus Trump.

Het is niet de eerste keer dat Sadiq Khan en Trump op Twitter de degens kruisen.
Invision

Het antwoord liet niet lang op zich wachten: een woordvoerder van burgemeester Khan spreekt over "kinderachtige beledigingen beneden het ambt van een Amerikaans president". Eerder had Sadiq Khan Trump een "voorbeeld van de extreemrechtse bedreiging in de wereld" genoemd. Het geraas en het getier tussen Trump en Khan is al een tijdje aan de gang. Trump kan het niet vergeten dat Khan als burgemeester bij een vorig bezoek aan Londen toestemming gaf aan betogers om de grote "Baby Trump"-ballon op te laten.

De voorbije dagen was er ook ophef nadat Trump de kandidatuur van de Conservatief Boris Johnson had gesteund om premier May op te volgen, nadat hij de Britten had aangeraden om een "harde brexit" niet te schuwen en had hij ook kritiek op Meghan, de vrouw van prins Harry. Of anders: Trump mengt zich openlijk en zeker niet neutraal in de Britse binnenlandse aangelegenheden en dat zit veel Britten dwars.

"Een totaal onaanvaardbare inmenging in de democratie van ons land", zei ook Jeremy Corbyn daarover. 

(Lees verder onder de foto van prins Harry en Meghan).

AFP or licensors

Hoe ziet het programma van Trump er voorts nog uit? Woensdag brengt hij een bezoek aan Ierland vooraleer hij naar Frankrijk gaat als gast van president Emmanuel Macron voor de 75e herdenking van de geallieerde landing in Normandië en de bevrijding van Europa. (Lees verder onder de video).

Angelsaksische relatie verliest aan belang

Groot-Brittannië heeft sinds de Tweede Wereldoorlog altijd enorm veel belang gehecht aan de "bevoorrechte" Angelsaksische relatie met de Verenigde Staten. Volgens correspondente Lia Van Bekhoven heeft die relatie ook zonder Trump al veel van haar belang verloren.

De VS beschouwden het VK al die tijd als een bruggenhoofd naar het Europese continent, maar -ironisch genoeg- is het net door de brexit dat Groot-Brittannië dat voordeel dreigt te verliezen. De Britten hoopten net Trump te paaien door hem een staatsbezoek met mooie officiële plaatjes van ontvangst door royals aan te bieden, iets wat hij kan gebruiken bij zijn kiescampagne volgend jaar. 

In ruil hoopte premier Theresa May dan een leuk handelsakkoord te sluiten met de VS voor na de brexit, maar op dat vlak gebeurt er zo goed als niets en uiteraard wist May op het ogenblik dat ze Trump uitnodigde niet dat ze over enkele dagen niet langer premier zal zijn. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder Lia van Bekhoven aan de poorten van Buckingham Palace uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen