Videospeler inladen...

25 miljoen namaaksigaretten in beslag genomen in clandestiene fabriek in Waals dorpje Tamines

In Tamines, een deelgemeente van Sambreville, heeft de douane een illegale sigarettenfabriek blootgelegd. Ze nam ongeveer 25 miljoen sigaretten en 10.000 kilo tabak in beslag.

Zo'n 30 mensen van de douane onderzochten samen met speciale eenheden van de politie een zestal locaties in en rond Tamines, een dorp in de provincie Namen, tussen Namen en Charleroi. Een operatie waar 8 maanden speurwerk aan vooraf ging.

In een depot in Tamines ontdekten ze een illegale sigarettenfabriek, waar zo'n 15 mensen aan de slag waren. Het depot was volledig uitgerust met alle nodige apparatuur om sigaretten te produceren en ze in te pakken. "Het gaat om echt professionele machines die in staat waren om veel sigaretten te produceren in een paar uur tijd", zegt Francis Adyns van de Federale Overheidsdienst Financiën.

De douane nam ongeveer 25 miljoen sigaretten en een tabakstock van 10.000 kilo in beslag. Alles samen goed voor zo'n 7 miljoen aan ontdoken accijnsrechten. Afgaand op de verpakkingen, lijken de sigaretten bedoeld te zijn voor de Britse, Griekse en Turkse markt. 

In het gebouw waren naast de productieruimte ook een keuken, enkele slaapkamers en zelfs een fitnessruimte voorzien.

Wie er achter de fabriek zit, is nog niet duidelijk. Het onderzoek loopt nog, zegt Adyns. "Dit is de start. In samenwerking met Europol worden de individuen opgespoord om te weten wie ze zijn en om hen boetes op te leggen, want het gaat over fiscale fraude." Die boetes kunnen oplopen tot 10 keer het ontdoken bedrag, zo'n 70 miljoen euro dus.

Volgens de RTBF zou één persoon intussen verhoord zijn.

Bekijk de beelden uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen