Nicolas Maeterlinck

Burgemeester Oosterzele krijgt boete voor inbreuk privacy bij lokale verkiezingen

De autoriteit voor gegevensbescherming heeft Johan Van Durme veroordeeld voor inbreuken op de privacy in de aanloop naar de lokale verkiezingen van 2018. De CD&V-burgemeester van Oosterzele stuurde mails met campagneberichten naar inwoners van de gemeente, en krijgt daarvoor een boete van 2.000 euro. 

Van Durme maakte tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 misbruik van gegevens die hij had verkregen in zijn functie als burgemeester. Dat is het oordeel van de Geschillenkamer van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA). Specifiek had de burgemeester contact met inwoners van de gemeente in verband met een wijziging van een verkaveling. De dag voor de verkiezingen van 14 oktober 2018 stuurde de burgemeester als antwoord op die mail een bericht over de verkiezingen.

Dat is "een ernstige inbreuk van de AVG" (de Algemene Verordening Gegevensbescherming, beter bekend als de Europese GDPR-richtlijn, red.) en "daar komt bij dat het hier gaat om een gebruik voor persoonlijke doelen van de houder van dit mandaat", zegt de Gegevensbeschermingsautoriteit nu. "Van een burgemeester mag worden verwacht dat hij kennis heeft van de verplichtingen die de AVG meebrengt of zich daar naar behoren van gewist."

De burgemeester van Oosterzele werd eerder al door de Raad voor Verkiezingsbetwistingen veroordeeld tot 6.000 euro boete omdat verkiezingsuitgaven tijdens de campagne in oktober niet volgens het boekje waren aangegeven. Johan Van Durme is burgemeester van Oosterzele sinds 2001.

Meest gelezen