Videospeler inladen...

Onweer trok over België: her en der stormschade, 5 gewonden door weggewaaide tent in Brussel

Het aangekondigde onweer is gisteravond van zuidwest naar noordoost over België getrokken. Dat ging gepaard met veel regen, wind en hagel. In Brussel zijn 5 mensen gewond geraakt toen een tent wegwaaide. Het KMI had code oranje afgekondigd. De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd.

"Onweders met alles erop en eraan", zo had VRT-weervrouw Sabine Hagedoren het onweer aangekondigd en dat bleek ook te kloppen. Nadat het eerder in Noord-Frankrijk was geraasd, trok het gisteravond over ons land.

Het onweer schoof in noordoostelijke richting. Eerst waren West-Vlaanderen en Henegouwen aan de beurt. In Heuvelland is hagel met een doorsnede van 2 centimeter gevallen, meldt Noodweer Benelux. De hevige regenval zette onder meer in Zillebeke straten blank. In Oost-Vlaanderen bleef de overlast beperkt tot omgewaaide bomen en kelders die leeggepompt moesten worden.

Daarna waren Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg aan de beurt. In Nijlen, in de provincie Antwerpen, is de bliksem ingeslagen in een woning: een schouw viel naar beneden en in het dak werd een groot gat geslagen. Elders in de provincie waren er ook blikseminslagen in Arendonk, Wortel en Kasterlee, En een wervelwind heeft schade veroorzaakt in Laakdal.

Op een aantal spoorlijnen in Limburg zijn bomen op de sporen terechtgekomen en was het spoorverkeer een tijdlang onderbroken. In Lummen is het dak weggewaaid van een sporthal. En in Beringen viel een boom op een stilstaande vrachtwagen.

Ook in Wallonië is er schade en overlast. De brandweer van de zone Namen kreeg een kleine honderd oproepen voor afgerukte takken en kabels, ontwortelde bomen en schade aan daken. In het Waals-Brabantse Mélin bevrijdde de brandweer twee inzittenden uit een wagen waarop een boom was gevallen.

Overzicht

Docks

In Brussel zijn 5 mensen lichtgewond geraakt toen een tent op het dak van het winkelcentrum Docks wegwaaide. De slachtoffers woonden daar een evenement bij. "Door de hevige wind is de tent gedeeltelijk weggewaaid", zegt woordvoerder Walter Dernieuw van de brandweer. "2 mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht, de andere aanwezigen zijn naar binnen gebracht."

Elders in de hoofdstad moest de brandweer een tiental keer uitrukken om omgevallen bomen of weggewaaide takken te verwijderen. In Vlaams-Brabant was er ook heel wat overlast in onder meer Tienen en Diest.

Treinverkeer

Het personeel van Infrabel was de hele nacht in de weer om bomen en takken te verwijderen, controles te doen en herstellingen uit te voeren. Vanochtend is er nog op enkele plaatsen hinder, onder meer op de spoorlijnen tussen Mol en Balen en tussen Bilzen en Tongeren.

Het KMI had code oranje afgekondigd (zie onderaan). Dat betekent dat intense regenval, hagelbuien, hevige rukwinden of blikseminslagen op grotere schaal schade en overlast kunnen veroorzaken.

1722

Het noodnummer 1722 werd 's ochtends al geactiveerd. Dat nummer mag gebeld worden voor niet-dringende interventies: stormschade of wateroverlast waarvoor de brandweer nodig is, zonder dat er mensen in levensgevaar verkeren. De brandweer helpt altijd eerst de mensen in levensgevaar, die naar het nummer 112 moeten bellen.

In Herne, in Vlaams-Brabant, had het gemeentebestuur uit voorzorg zandzakjes uitgedeeld. “Vanavond mogelijk zwaar onweer”, liet burgemeester Kris Poelaert (CD&V) op Facebook weten. “We plaatsen voor zij die in het verleden slachtoffer werden van wateroverlast opnieuw zandzakjes.”

Opvallend: precies 180 jaar geleden raasde eveneens een storm over ons land. Die bracht noodweer met zich mee in de nacht van 4 op 5 juni 1839. In het gehucht Borgt bij Vilvoorde vond toen een grote overstroming plaats met 74 doden tot gevolg. Het volledige verhaal van die ramp kan u lezen op de website van Canvas.

Bekijk hier "Het weer" met Sabine Hagedoren: 

Videospeler inladen...

Wat betekenen de verschillende codes?

Het KMI geeft een gele waarschuwing voor onweer met ofwel zware regenval, of hagelbuien, of rukwinden, of blikseminslagen, die lokaal voor overlast of schade kunnen zorgen. Wees waakzaam.

Bij code oranje wordt "verspreid hevig onweer" verwacht. Intense regenval, of hagelbuien, of hevige rukwinden, of blikseminslagen, kunnen op grotere schaal voor schade of overlast zorgen. Wees voorbereid en volg de raadgevingen van de bevoegde instanties op.

Bij code rood is er een grote kans op "zeer hevig onweer met uitzonderlijke impact op meerdere plaatsen". Onderneem actie om uzelf, anderen en indien mogelijk uw bezittingen in veiligheid te brengen en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid strikt op.

Bekijk hieronder enkele beelden van het onweer:

Videospeler inladen...

Meest gelezen