Containerdorp Poliopolis was succes: "Kandidaat-vaccins zijn veilig en efficiënt"

De medische proef met poliovaccins van de Universiteit Antwerpen uit 2017 was een succes. Dat schrijft het medische toptijdschrift The Lancet. De resultaten zijn veelbelovend: de twee vaccins kunnen als veilig en immunogeen worden beschouwd. Dat laatste wil zeggen dat het vaccin effectief een reactie uitlokt van het immuunsysteem tegen het poliovirus. Volgens de Universiteit Antwerpen brengt dit de definitieve uitroeiing van polio in de wereld een stap dichterbij.

In landen als Afghanistan, Pakistan en Nigeria komt de ziekte nog steeds voor. In 2018 werden er 33 gevallen gerapporteerd. “Het huidige drinkbare vaccin heeft polio in de meeste landen een halt kunnen toeroepen”, zegt professor Pierre Van Damme van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (UAntwerpen).

“Maar in uitzonderlijke gevallen kan dit vaccin een vorm van de ziekte veroorzaken. Om de laatste stap naar een poliovrije wereld te zetten en het doel van het Global Polio Eradication Initiative (GPEI) te realiseren, is er dus een nieuw vaccin nodig.”

Enkele onderzoekers ontwikkelden twee nieuwe kandidaat-vaccins om polio te bestrijden. Vooraleer die op het terrein kunnen ingezet worden, moeten ze uitgebreid getest worden. In 2017 voerde het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties een unieke studie uit met de twee vaccins. Twee groepen van vijftien leefden 28 dagen lang in volstrekte quarantaine (afzondering) in het containerdorp Poliopolis op de Universiteit Antwerpen. 

De studie verliep vlot. De analyse van de onderzoeksresultaten maakt nu ook duidelijk dat de twee geteste kandidaat-vaccins veilig en immunogeen zijn. Dat blijkt uit een paper die gepubliceerd werd in het vaktijdschrift The Lancet.

“Beide vaccins werden goed verdragen zonder noemenswaardige nevenwerkingen. Ze zorgen alle twee voor een prima immuunantwoord, met vorming van de nodige neutraliserende antistoffen, en seroprotectie (bescherming tegen infectie) na de vaccinatie”, legt Van Damme uit. Het is nu de bedoeling om het beste vaccin op de markt te brengen. "Hopelijk kan dat in 2020. En dan moet het lukken om polio volledig onder de knie te krijgen."

Meest gelezen