AFP or licensors

Macabere seriemoordzaak jaagt schokgolf door Cyprus: zesde lichaam gevonden

Het eiland Cyprus in de Middellandse Zee is sinds halfweg april in de ban van een macabere seriemoordzaak. Een 35-jarige militair bekende dat hij vijf vrouwen, allen buitenlandse huishoudsters, en twee kleine meisjes vermoordde. De zoektocht naar hun lichamen is al zes weken lang aan de gang. Vandaag werd in een meer bij een verlaten kopermijn een zesde lichaam gevonden.

De zaak kwam aan het licht op 14 april, toen het lichaam van een 38-jarige Filipijnse vrouw bij toeval werd gevonden in een ondergelopen mijnschacht. De vrouw was vermist sinds mei vorig jaar. De politie kon het chatverkeer van de vrouw onder de loep nemen en kreeg zo een verdachte in het vizier, een 35-jarige beroepsmilitair.

Hij bekende dat hij de voorbije drie jaar zeker vijf vrouwen vermoordde. Allemaal zijn het buitenlandse huishoudhulpen, afkomstig uit de Filipijnen, Nepal en Roemenië. Ze kwamen via datingsites in contact met de man. Hij bekende ook de moord op twee kinderen, dochtertjes van twee van zijn slachtoffers.

AFP or licensors

Enkele dagen na het eerste lichaam werd in dezelfde mijnschacht een tweede lichaam gevonden. Op aanwijzen van de verdachte werd daarna gezocht in putten bij een legerschietbaan en bij een verlaten mijn, op slechts 20 kilometer van de hoofdstad Nicosia. De stoffelijke resten van vier andere slachtoffers werden gevonden in koffers in het water.

Er wordt nog altijd gezocht naar het zevende slachtoffer, het 6-jarige dochtertje van een van de vrouwen. Duikers doorzoeken het rode, toxische water van een afvalmeer bij een verlaten kopermijn.

Schokgolf

De zaak wekt veel beroering in Cyprus. Er wordt geschokt, maar ook verontwaardigd gereageerd omdat politie en justitie de verdwijning van de buitenlandse vrouwen niet ernstig namen.

Mensen kwamen op straat om te protesteren tegen de onverschilligheid over het lot van de slachtoffers. "Als een van hen niet per toeval was ontdekt, was er nooit een onderzoek ingesteld", luidt de kritiek. Zowel het hoofd van de politie als de minister van Justitie hebben intussen ontslag genomen. 

Ook het lot van de veelal onderbetaalde al dan niet inwonende huishoudhulpen uit het buitenland, meestal uit Aziatische landen, is door deze tragische zaak in de aandacht gekomen. 

AFP or licensors

Meest gelezen