Videospeler inladen...

Het vasten zit erop: moslimgemeenschap viert het einde van de ramadan 

Vandaag viert de islamitische gemeenschap overal ter wereld "Eid-al-Fitr", het ramadanfeest. Daarmee wordt de vastenmaand ramadan officieel afgesloten. De viering begon deze ochtend traditioneel met een gebed, waarna iedereen aan de feestmaaltijd begint. Die duurt de hele dag. 

Eid-al-Fitr, of "de feestdag van het verbreken van de eerste maaltijd" kennen de meeste mensen onder de naam "Suikerfeest". Daarmee komt er een einde aan een maand waarin vergiffenis en solidariteit centraal staan. De ramadan begon dit jaar op 6 mei. Voor de Marokkaanse gemeenschap is het wachten tot de dag voor het begin- en einde van de ramadan voor ze die datum officieel kennen. Voor de Turkse gemeenschap staat dat vast. Dit jaar vielen zowel het einde als het begin van de ramadan voor de Turkse- en de Marokkaanse gemeenschap op dezelfde dag.

De viering begon deze ochtend traditioneel met een ochtendgebed in de moskee of in warme streken in de open lucht. Het weer was alvast gunstig voor het einde van de vastenmaand. Vervolgens schuift iedereen aan tafel voor een feestmaaltijd, die gewoonlijk de hele dag duurt en wordt gekenmerkt door lekker eten en cadeautjes.

Stand van de maan

De begin- en einddatum van de ramadan wordt bepaald door de stand van de maan. De ramadan is de negende maand in de islamitische maankalender. De maand begint en eindigt zodra er een nieuwe maansikkel zichtbaar is. De maan is niet overal tegelijkertijd zichtbaar, daardoor kunnen de data verschillen per land. De meeste Europese landen volgen de waarneming van Saudi-Arabië, het land waar de heilige stad Mekka ligt en waar de islam ontstaan is.

Het ramadanfeest begon deze ochtend traditioneel met een ochtendgebed.

Bekijk hier beelden uit Beringen uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen