Geen parkeerticket? Stad Antwerpen betrapt overtreders met scanauto

Vanaf dit najaar zet de stad Antwerpen automatische scanauto's in om bestuurders zonder parkeerticket te beboeten. "Die auto scant al rijdend nummerplaten. Zo kunnen we sneller een groter gebied controleren," zegt de Antwerpse schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) op Radio 2 Antwerpen.

"Wij zijn nog altijd op zoek naar extra parkeerwachters," vertelt Koen Kennis (N-VA) in "Start je dag". "Maar in de loop van dit najaar gaan we nog een stapje verder. Dan krijgen we in Antwerpen de eerste automatische scanauto of -moto om overtreders te betrappen," aldus de Antwerpse schepen. Automatische scanauto's hebben ANPR-apparatuur aan boord om al rijdend de nummerplaten van de geparkeerde auto's te scannen. "Op die manier kunnen we sneller een groter gebied controleren en zien wie er mag parkeren en wie niet," zegt Kennis.

Pakkans groter in binnenstad

Sinds 1 april heeft de stad Antwerpen het betalend parkeren uitgebreid naar meer wijken. Uit de boetecijfers van de afgelopen twee maanden die onze redactie kon inkijken, blijkt dat de pakkans in de binnenstad veel groter is dan erbuiten. Binnen de ring voerden parkeerwachters 68.000 controles uit, daarbuiten slechts 8.300.

"Er zijn veel meer straten in de binnenstad. Daar moeten we 480 kilometer controleren, buiten de ring zijn dat er 320. Bovendien moeten onze parkeerwachters in de binnenstad vaker per dag controleren omdat je er minder lang mag parkeren," verduidelijkt schepen Kennis. "Wat ook meespeelt in de cijfers is ons gedoogbeleid. Tot eind april hebben we in de nieuwe zones niet beboet maar gesensibiliseerd." Eén op de vier gecontroleerde bestuurders buiten de ring bleek niet in orde met zijn parkeerticket. Zij krijgen van de stad een retributie in de bus.

Meest gelezen