Geflitst met de speedpedelec: 55 euro boete alstublieft

De politie van Zwijndrecht heeft een speedpedelec geflitst, een supersnelle elektrische fiets. Die reed met 41 kilometer per uur door een zone 30. Speedpedelecs hebben ook een nummerplaat, waardoor ze kunnen worden geïdentificeerd.

"Een speedpedelec behoort volgens de wegcode tot de categorie van bromfietsen", legt Stef Willems van het Verkeersveiligheidscentrum Vias uit in "De wereld vandaag", op Radio 1. "Dat betekent dat ze ook een nummerplaat hebben."

Net zoals alle andere weggebruikers - ook fietsers - moeten speedpedelecs de zone 30 respecteren. Wie te snel rijdt, riskeert een boete. De bestuurder die in Zwijndrecht is geflitst, krijgt een boete van 55 euro in de bus, net als een bromfietser.

Eind vorig jaar waren er 10 à 11.000 speedpedelecs. "Dat is nog niet zo bijzonder veel", aldus Willems. Wie met zijn speedpedelec sneller dan de toegestane maximumsnelheid van 45 per uur rijdt, kan in principe beboet worden. "Die snelheid wordt zeer zelden  gehaald", zegt Willems.

Beluister hieronder het gesprek met Stef Willems in "De wereld vandaag":

Meest gelezen