Videospeler inladen...

Geneesmiddelentekort bij apothekers sleept aan

Hoewel een nieuwe wet de bevoorrading van apothekers moet verbeteren, zijn er momenteel nog altijd ruim 400 geneesmiddelen niet beschikbaar. De redenen daarvoor lopen uiteen, maar patiënten hoeven zich nog niet meteen zorgen te maken, zegt de Algemene Pharmaceutische Bond.

418 geneesmiddelen zijn momenteel niet leverbaar, zo is te lezen op de website van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Het tekort aan geneesmiddelen is niet nieuw (zie artikel hiernaast), maar blijkt wel moeilijk op te lossen. Dat komt omdat er verschillende redenen zijn.

"Sommige geneesmiddelen zijn nu eenmaal niet zo makkelijk te produceren", legt Lieven Zwaenepoel van de Algemene Pharmaceutische Bond uit. "Dat is bijvoorbeeld het geval voor vaccins, waarin producenten veel tijd moeten steken."   

"De productie van geneesmiddelen verloopt ook volgens strenge kwaliteitseisen. Het gebeurt dan wel eens dat een geneesmiddel moet worden afgekeurd omdat er tijdens de productie iets fout is gelopen. Ook dat veroorzaakt tekorten bij apothekers" 

"Maar het gebeurt ook dat producenten hun geneesmiddelen eerst aan landen leveren waar ze een betere prijs krijgen", gaat Zwaenepoel voort. "Daar zijn patiënten en apothekers in landen die lagere prijzen hebben bedongen de dupe van."   

Nieuwe wet

Om de tekorten tegen te gaan, is er vorige maand een wet gepubliceerd die groothandelaars en verdelers verbiedt om geneesmiddelen die bestemd zijn voor de Belgische markt nog langer te exporteren naar het buitenland. Momenteel is het nog te vroeg om na te gaan of de wet gunstige gevolgen heeft. Maar Zwaenepoel denkt dat het probleem van de tekorten alleen maar kan aangepakt worden op internationaal niveau.   

"Een Belgische wet gaat multinationals niet tegenhouden om hun geneesmiddelen eerst aan landen te leveren waar ze meer winst kunnen boeken. Als je dat probleem wil oplossen, dan moet je samenzitten met andere landen." 

"Probleem niet overroepen"

Toch wil Zwaenepoel het probleem van de tekorten niet overroepen. "95 procent van de patiënten is perfect geholpen met een alternatief geneesmiddel, dat dezelfde werking heeft maar alleen in een andere verpakking zit. Voor een kleine groep patiënten, 5 procent, is er wel een probleem. Voor hen zijn er alleen minder goede alternatieven beschikbaar, of in het allerslechtste geval: helemaal geen. "

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen