Gezinnen met slapende energie­contracten kunnen tot 1.350 euro per jaar besparen op elektriciteit en gas

Vele honderdduizenden gezinnen en kmo's in ons land blijven met slapende energiecontracten zitten en betalen op die manier te veel voor elektriciteit en aardgas. Het besparingspotentieel is de voorbije maanden nog gestegen, en bedroeg in mei bijna 1.350 euro op jaarbasis voor een gezin. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van de energiewaakhond CREG.

Slapende contracten zijn bestaande contracten die niet meer in het huidige aanbod van de energieleveranciers zitten. Prijsvergelijkingen daarvan zijn wel nog mogelijk via de CREG Scan, de tool die door de federale energiewaakhond is ontwikkeld om contracten te vergelijken.

Uit nieuwe cijfers van de CREG blijkt dat in Vlaanderen het goedkoopste aanbod voor elektriciteit op de markt in mei 222 euro kost voor een gemiddeld jaarverbruik, terwijl het duurste bestaande product 561 euro kost. Een besparingspotentieel dus van 339 euro. Opgelet: het gaat om bedragen op jaarbasis voor de energiecomponent van de factuur, dus zonder netkosten, taksen en heffingen.

Voor aardgas bedraagt het goedkoopste aanbod op de markt 353 euro, en het duurste bestaande product maar liefst 1.129 euro. Een besparingspotentieel dus van 776 euro.

Indien ook de btw wordt meegerekend kunnen consumenten dus voor stroom en aardgas samen maximaal 1.349 euro besparen indien ze van het duurste product overschakelen naar het goedkoopste aanbod op de markt in Vlaanderen.

Ook in Brussel en Wallonië kunnen consumenten fors besparen door te kiezen voor het goedkoopste aanbod: respectievelijk 1.347 euro en 1.422 euro op jaarbasis.

Meest gelezen