Groente- en fruitbedrijf Greenyard in slechte papieren

Het groente- en fruitbedrijf Greenyard uit Sint-Katelijne-Waver heeft van maart vorig jaar tot maart dit jaar 237 miljoen euro verlies gemaakt. Een jaar eerder maakten ze nog bijna 3,4 miljoen euro winst. Greenyard heeft het al een tijdje moeilijk, sinds het vorig jaar diepvriesgroenten moest terugtrekken vanwege een listeriabesmetting in zijn fabriek in Hongarije. 

Het groente- en fruitbedrijf Greenyard heeft zijn gebroken boekjaar 2018-2019 afgesloten met een nettoverlies van 237,7 miljoen euro, tegenover 3,4 miljoen euro winst twaalf maanden eerder. Het bedrijf van co-CEO Hein Deprez ziet wel "de eerste tekenen van herstel" dankzij het opgestarte transformatieplan.

Het bedrijf communiceerde aan de markten dat het een kapitaalverhoging overweegt en in de vooruitzichten snoeit. Greenyard meldde toen ook de komst van Marc Zwaaneveld om de transformatie op de rails te zetten. Hij is inmiddels co-CEO.

Over een kapitaalverhoging geeft Greenyard vandaag niet veel prijs. Het bedrijf kreeg in april respijt van de banken en de goedkeuring van de overeenkomst met de banken is afhankelijk van de realisatie van een aantal voorwaarden. Een van die voorwaarden is "de identificatie van een belangrijke investeerder die een kapitaalsverhoging ondersteunt".

Greenyard had maandag nog de verkoop aangekondigd van een Hongaarse diepvriesfabriek aan Roger&Roger, een snackproducent uit Moeskroen. Vorig jaar riep Greenyard nog diepvriesgroenten uit Hongarije terug vanwege een listeriabesmetting. Die terugroepactie kostte het bedrijf 25,7 miljoen euro. 

Het bedrijf schrapt wereldwijd 422 banen. De specialist in verse groenten en fruit, diepvriesproducten en conserven onderzoekt ook verder een verkoop van de 'prepared'-divisie (bereide producten, conserven).

De CEO's van Greenyard benadrukken nog dat het voorbije boekjaar een overgangsjaar was, met ook de impact van de zeer droge zomer en dat Greenyard meer inzet op samenwerkingen met supermarktbedrijven. "Op vandaag is er nog een weg te gaan, maar we zien wel de eerste positieve tekenen in het transformatieplan dat de resultaten beginnen te verbeteren. Het bedrijf heeft veel onontgonnen potentieel, dat het wil benutten".

Meest gelezen