Videospeler inladen...

Het ultieme zomerboek van Xavier Taveirne

Een boek hoort bij de zomer, zoals ijsjes bij Italië. Maar welk vakantieboek tipt presentator en Journaalanker Xavier Taveirne om uw reis nog net iets memorabeler te maken?

Pretlichtjes in de ogen van Xavier Taveirne, dit wordt geen klassieke, zwaarwichtige boekentip, zoveel is duidelijk: "Ik ga voor de boeken van Jill Mansell. Pure chicklit, mag dat?"

Chicklit. Volgens het woordenboek is dat "eigentijdse romantische fictielectuur door en voor jonge vrouwen", en die term past helemaal bij de boeken van bestsellerauteur Jill Mansell. Wereldwijd verkocht ze al miljoenen exemplaren van haar romantische boeken-met-een-goed-einde. Vaak gelezen door vrouwen, maar ook Xavier Taveirne ging ooit voor de bijl tijdens een vakantie in Frankrijk.

Bekijk hieronder waarom Xavier Taveirne net "De prins op het verkeerde paard" van Jill Mansell het ultieme vakantieboek vindt:

Videospeler inladen...

"Voor mijn werk ben ik dagelijks met miserie bezig, dit is mijn tegengewicht", legt Xavier Taveirne uit. "Het is niet omdat ik Mansell lees dat ik geen interview over het confederalisme aankan. Ik vind die breedheid die ik in mij heb net goed, je moet nergens je neus voor ophalen. Ik zou het een verarming vinden van onze nieuwsdienst als niemand Mansell leest, dus dat is de rol die ik op mij neem." 

Het is niet omdat ik Mansell lees dat ik geen interview over confederalisme aankan

Xavier Taveirne

"Ik ben nogal dwangmatig: als ik begin aan een boek moet ik het uitlezen, ook al vind ik het niet goed. Dus wil ik op voorhand weten of iets mijn tijd waard is, dat heb ik bijvoorbeeld ook met televisieseries. Jill Mansell is puur escapisme, she delivers." 

"Het is geen hoogstaande literatuur, maar het neemt mij wel mee van begin tot einde. En ja, ik kan mij geweldig ergeren aan dialogen, of de dunheid van het verhaal. Maar een keer per jaar vind ik het toch fijn om mij daar helemaal in te verliezen. Wanneer het verhaal - zoals altijd - weer goed afloopt, slaap ik die avond ook goed: de wereld is dan tóch een leuke plek." (lacht)

De Britse schrijfster Jill Mansell heeft intussen op Twitter al enthousiast gereageerd op het feit dat Taveirne haar boeken tipt op onze website. (lees verder onder de tweets) 

Maak eens tijd voor een goed boek

Xavier Taveirne leest bijna alleen maar tijdens de vakantieperiode: "Ik heb ADD, (aandachtstekortstoornis, red.), waardoor ik niet kan lezen met muziek of keukengeluid op de achtergrond. Als ik bijvoorbeeld in een auto probeer te lezen, terwijl mensen aan het praten zijn, moet ik telkens weer heelder bladzijden hernemen om weer in te pikken. Alle voorwaarden moeten vervuld zijn om te kunnen lezen, en dat lukt enkel op vakantie." 

"Die concentratiestoornis zit mij wel meer in de weg. Een vergadering van een half uur is vaak te veel, dan moet ik even gaan wandelen. In de radiostudio kan ik mij wél concentreren op een gesprek of een debat, dat zijn sprintjes. En de muziek tussendoor gebruik ik om mij weer op te laden. "

Alle voorwaarden moeten vervuld zijn om te kunnen lezen, dat lukt enkel op vakantie

Xavier Taveirne

"Ik lees verder vooral non-fictie, en in het bijzonder biografieën. Presidenten die een biografie lossen na hun termijn, bijvoorbeeld, dat geeft een mooie inkijk achter de schermen. De ultieme autobiografie is voor mij "Mevrouw de aanklager" van Carla Del Ponte, hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal. Ze beschrijft onder andere hoe ze haar handtas als haar wapen hanteert, ook bij onderhandelingen met Afrikaanse leiders. Dat soort inkijken in hoe zij presteert, dat vind ik leuk."

Van de chicklit van Jill Mansell naar Carla Del Ponte, en weer terug. Voor Xavier Taveirne is dat een evidentie: "Vroeger dacht ik dat ik moest voldoen aan het archetype van een journalist. Ik ben iemand die niet per se past bij de definitie "journalist" in de encyclopedie. Dat is mijn sterkte, en je moet niet te veel inzetten op het beeld dat ánderen van je hebben. Dat is het enige voordeel van ouder worden: je trekt je dat iets minder aan."

"Ik heb lang gedacht dat ik bij lijstjes vooral het boek moest tippen dat goed stond, maar ondertussen heb ik wel een geloofwaardigheid opgebouwd zodat ik zonder problemen voluit voor Jill Mansell kan kiezen. Je bent wat je leest. Uiteraard is Mansell niet het énige dat ik lees, maar het maakt er wel deel van uit en ik kom er nu voor uit. Ja, ik zit in heel veel kasten." (lacht) 

Zin in meer boekentips? Ga dan naar de website langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van andere lezers en ontdek wat zij van gelezen boeken vinden. Maak ook zelf een virtuele boekenkast aan en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.

Meest gelezen