Leuvenaars adopteren boeken terwijl de bib wordt gerenoveerd

De bibliotheek Tweebronnen wordt vanaf september gerenoveerd. De bib blijft open tijdens de werken, maar een deel van de 200.000 boeken zal op een andere plaats gestockeerd worden. En een klein deel gaat naar de Leuvenaars zelf. 111 mensen zullen een "bibbox" uitlenen voor 9 maanden, dat zijn boxen gevuld met boeken rond een bepaald thema.

Bibliotheek Tweebronnen begint in september met grote renovatiewerken. Leuven wil na 20 jaar de versleten vloer onder handen nemen en klimaatvriendelijkere verlichting plaatsen. “We willen ook meer een huiskamergevoel creëren omdat we merken dat de bezoekers langer verblijven in de bibliotheek dan vroeger, en dat verblijf willen we zo aangenaam mogelijk maken”, vertelt Dieter De Plancke, afdelingshoofd van Tweebronnen. 

Bib blijft open

Tijdens de renovatiewerken zal de bibliotheek natuurlijk ook leeggemaakt moeten worden. De bib zal niet sluiten, want ze hebben de mogelijkheid om de hal in te richten als kleine bibliotheek waar ze 80.000 van de 200.000 boeken kunnen aanbieden. Maar er zal dus ook een deel ergens anders moeten ondergebracht worden, onder meer bij andere filialen in de omgeving. 

Bibbox voor de Leuvenaars

Maar ook de Leuvenaar zelf wordt ingeschakeld om boeken 'te adopteren'. “We willen graag de Leuvenaars bij de renovatiewerken betrekken, daarvoor hebben we een tijdje geleden een oproep gelanceerd waarbij we vroegen wie geïnteresseerd was om tijdens de werken een minibibliotheek in huis te halen."

"Op die oproep hebben we ontzettend veel reactie gekregen van enthousiaste Leuvenaars,” vertelt An Van Den Bergh van Tweebronnen. "Meer dan honderd mensen zullen dus een "bibbox" krijgen. Dat is een thematische box met 12 boeken. Zo kan je bijvoorbeeld een "stoefbox" krijgen, met allemaal boeken die je gelezen zou móeten hebben. Jammer genoeg kan je geen box meer aanvragen."

Meest gelezen