Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bewoners in omgeving van Notre-Dame laten best bloed controleren: kind heeft te hoge concentratie lood

De gezondheidsdiensten in Parijs roepen de inwoners in de ruime omgeving van de Notre-Dame op om het loodgehalte in hun bloed te laten controleren. Bij een kind dat in de buurt van de afgebrande historische kathedraal woont, is een té hoge hoeveelheid lood in het bloed gevonden.

Helemaal nieuw is het niet, zegt correspondent Frank Renout vanuit Frankrijk. "Het is geweten dat er bij de zware brand van de Notre-Dame lood is vrijgekomen." Zo bestond een 93 meter hoge torenspits die instortte, uit 500 ton hout én 250 ton lood.

Maar nu is er dus een kind dat een te hoge loodconcentratie in zijn bloed heeft. Het meisje woont op Île de la Cité, het eiland waarop de Notre-Dame gebouwd is. "Het is niet zeker of de brand van de Notre Dame de oorzaak is. Maar de Franse gezondheidsdiensten willen geen risico's nemen en doen aanbevelingen voor zwangere vrouwen en kinderen tot 7 jaar", legt Renout uit. 

Lood is gevaarlijk: regelmatig poetsen

De gevolgen van een vergiftiging zijn niet te onderschatten. Kinderen nemen door hun grotere stofwisselingssnelheid meer lood op (25-50%) dan volwassenen (5-10%). Het grootste deel van het opgenomen lood wordt in de beenderen opgestapeld, de rest komt in het bloed terecht. 

Bij kinderen heeft het metaal een negatieve invloed op het zenuwstelsel dat volop in ontwikkeling is. Dit kan leiden tot lagere intellectuele prestaties. Bij volwassenen kan lood problemen met de hart- en bloedvaten en met de nieren veroorzaken. 

Ongeruste Parijzenaars kunnen naar hun huisarts, maar er komt ook een speciaal centrum waar ze terecht kunnen voor een bloedtest. Wie een vergiftiging heeft opgelopen, kan medicatie krijgen om het gehalte aan lood te laten zakken.

Daarnaast krijgen mensen in de buurt van de Notre-Dame ook de raad om hun huis te poetsen en speelgoed van kinderen regelmatig schoon te maken mét een nat doekje (anders dwarrelt lood heen en weer en kan je het inademen/inslikken).

Beluister hier het gesprek met Frank Renout in "De ochtend":

Bekijk hieronder foto's van de immense schade aan de Notre-Dame:

AFP or licensors

Meest gelezen