Videospeler inladen...

Lorin Parys (N-VA) kritisch voor “achterhaald” holebistandpunt verkozene Vlaams Belang: “Een problematische mening”

Lorin Parys, ondervoorzitter van N-VA, heeft “fundamentele problemen” met een uitspraak over holebi's van Dominiek Sneppe, die verkozen is voor Vlaams Belang in het federaal parlement. Sneppe had in de Krant van West-Vlaanderen gezegd dat ze het homohuwelijk en adoptie door homoseksuelen “een brug te ver” vindt. Parys nodigt de vrouw nu uit voor een gesprek bij hem thuis, “zodat haar kinderen met onze kinderen kunnen spelen”. Voorzitter van Vlaams Belang Tom Van Grieken reageert dat hij verworven rechten voor holebi's niet wil terugdraaien, maar het traditionele gezin voor zijn partij wel de voorkeur heeft. 

“Wij hebben op zich niets tegen holebi's. De vraag is alleen of zij moeten kunnen trouwen en kinderen adopteren. Dat vind ik een brug te ver.” Dat citaat liet Dominiek Sneppe, verkozen in het federaal parlement voor Vlaams Belang, noteren in de Krant van West-Vlaanderen. Sneppe haalde meer dan 10.000 voorkeursstemmen bij de verkiezingen negen dagen geleden, en stuwde de partij in haar thuisbasis Zedelgem tot een gelijk niveau met de grootste partij in de gemeente, CD&V.

Deze mening is problematisch voor mij. We zullen daar nooit enige toegeving doen

Lorin Parys, ondervoorzitter van N-VA

Ondervoorzitter van N-VA Lorin Parys reageert dat die uitspraak “problematisch” is. Hij noemt het zelfs een “achterlijke mening” die "achterhaald" is. “Deze mening is problematisch voor mij. We zullen daar nooit enige toegeving doen”, zegt Parys, al benadrukt hij dat de meningen wel vrij zijn. “De uitspraak is duidelijk. Dat is goed, dan kan je er ook een discussie over hebben”, klinkt het. “Het toont dat verworven rechten nooit definitief zijn.” Ook Gwendolyn Rutten, voorzitster van Open VLD laat weten dat voor de Vlaamse liberalen "alle gezinnen tellen". 

Betekent de uitspraak ook iets voor de informatieve gesprekken die met Vlaams Belang worden gevoerd op Vlaams niveau? “Een familie maak je met liefde, een regering met verstand, en met de verkiezingsuitslag in de hand”, zegt Parys voorzichtiger. “Anders kan je alleen nog met jezelf een regering vormen."

"Holebirechten zijn verworven rechten"

Voorzitter van Vlaams Belang Tom Van Grieken reageert dat het om een "persoonlijke mening van een onervaren" verkozene gaat. Het partijstandpunt is dat "holebirechten verworven rechten zijn". Vlaams Belang wil het homohuwelijk én adoptie door homoseksuelen dus niet terugdraaien.

Een kind heeft recht op een moeder en een vader in de ideale situatie

Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang

Toch zegt Van Grieken "geen fan" te zijn van homoadoptie. "Niet omdat holebi-ouders slechte ouders zouden zijn", zegt Van Grieken, "want dat is een visie op de maatschappij die geen waardeoordeel uitspreekt. Een kind heeft recht op een moeder en een vader in de ideale situatie. Dat heeft niets te maken met opvoedkundige kwaliteiten. Er bestaat niet zoiets als recht hebben op een kind. Er bestaat wel een recht om een mama en een papa te hebben." 

In deze video legt voorzitter Tom Van Grieken zelf de standpunten over holebi's van zijn partij uit, in de radiostudio van MNM: 

Videospeler inladen...

In het programma van Vlaams Belang staat inderdaad geen afwijzing van het homohuwelijk of adoptie door homoseksuelen, maar wel een pleidooi voor traditionele gezinsvormen.  Zo staat in de “beginselverklaring” van Vlaams Belang duidelijk dat "het traditionele gezin” de “eerste en belangrijkste kern van de samenleving is”. De waarde van dat “traditionele gezin” moet worden “erkend en gewaarborgd door het huwelijk tussen man en vrouw”, klinkt het. In het verkiezingsprogramma van de partij staat dan weer dat  het gezin “veel ruimer geïnterpreteerd dient te worden dan het klassieke gezin uit de 20e eeuw”.

De eerste en belangrijkste kern van de samenleving is het traditionele gezin, waarvan de waarde maatschappelijk erkend en gewaarborgd wordt door het huwelijk tussen man en vrouw

Beginselverklaring Vlaams Belang

Het is niet de eerste keer dat Vlaams Belang onder de aandacht komt met kritische uitspraken over holebirechten. Filip Brusselmans, ook verkozen in het Vlaams Parlement, zou bij Het Laatste Nieuws gezegd hebben dat holebi’s “abnormaal” zijn.

Op Twitter spreekt Brusselmans van “framing”. Hij bedoelde dat holebirelaties “niet de norm zijn”, maar daarom “niet fout”. Het Laatste Nieuws paste het artikel aan: er staat niet langer dat holebi’s én transgenders “abnormaal” zijn, maar enkel dat transgenders “abnormaal” zijn. “Ook in die context heb ik dat woord ‘abnormaal’ niet gebruikt”, reageert Brusselmans.

Op sociale media worden ook oudere citaten van de partij opgevoerd. Er wordt verwezen naar de website van Vlaams Belang, waar staat dat het “homohuwelijk een brug te ver” is, “om van het adoptierecht voor homo’s nog maar te zwijgen” (2005). “De wettelijke erkenning van het homohuwelijk is niet meer dan een dwaze politieke stunt”, leest een nieuwsbericht uit 2006.

Dominiek Sneppe (Vlaams Belang) was niet bereikbaar voor een reactie. 

Bekijk hieronder het interview met Lorin Parys (N-VA) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen