Siebe De Voogt

Milde straf voor dronken chauffeur die transmigrant doodreed en vluchtte

De politierechter in Brugge heeft een 30-jarige man uit Jabbeke veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan een maand effectief, voor een dodelijk ongeval met vluchtmisdrijf. M.M. reed in dronken toestand een Vietnamese transmigrant aan. Hij kreeg ook twee jaar rijverbod en een jaar alcoholslot opgelegd.

Op 17 augustus 2018 wandelde een groep Vietnamese transmigranten op het fietspad langs de Gistelsesteenweg in Jabbeke. Ter hoogte van het kruispunt met de Kerkeweg reed M.M. op het groepje in. Daarbij kwam een transmigrant om het leven. Later bleek nog een voetganger gewond te zijn geraakt. Hij werd in een ziekenhuis in Brussel aangetroffen met een gebroken voet en kon aan het ongeval gelinkt worden. M.M. reed na de aanrijding gewoon door, maar veroorzaakte 200 meter opnieuw een ongeval. Hij kwam er in botsing met een ander voertuig. Opnieuw vluchtte hij weg, tot het slachtoffer van het tweede ongeval hem kon tegenhouden.

Op het moment van de feiten had de Jabbekenaar 2,67 promille alcohol in zijn bloed. De politie stelde bovendien vast dat hij duidelijk in staat van dronkenschap verkeerde. M. werd aangehouden, maar mocht de gevangenis na een week onder voorwaarden verlaten. 

De verdediging betwistte de feiten absoluut niet. "Onze cliënt zit hier vandaag met een heel klein hartje en toont oprechte spijt", aldus meester Tom Noyez. De advocaten van M.M. benadrukten dat de beklaagde zich strikt gehouden heeft aan zijn voorwaarden, zoals een alcoholverbod. 

Na zijn vrijlating heeft hij beslist om een bijdrage te storten aan het Fonds voor Ouders van Verongelukte Kinderen.

Klaas Van Dorpe - advocaat beklaagde

De rechter merkte op dat M. in 2016 al eens veroordeeld werd voor een ongeval met vluchtmisdrijf onder invloed van alcohol. Anderzijds werd ook rekening gehouden met de inspanningen die hij heeft gedaan om zich te herpakken. "Na zijn vrijlating heeft hij zelf beslist om een bijdrage te storten aan het Fonds voor Ouders van Verongelukte Kinderen. Hij wilde toch zijn steentje bijdragen", zegt zijn advocaat Klaas Van Dorpe. Ook drinkt hij sinds het ongeval geen alcohol meer en gaat hij met de fiets naar het werk. 

De Jabbekenaar werd uiteindelijk veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf, waarvan 14 maanden met uitstel. Hij kreeg ook een geldboete van 400 euro en twee jaar rijverbod opgelegd. Om zijn rijbewijs terug te krijgen, zal de beklaagde zijn rijexamens opnieuw moeten afleggen en moeten slagen voor medische en psychologische proeven. Daarna zal hij zijn wagen nog een jaar moeten uitrusten met een alcoholslot.

Meest gelezen