Militaire kampen uit 17e en 18e eeuw gevonden bij archeologische opgravingen in Ninove

Bij de aanleg van een nieuw bedrijventerrein in Ninove, op de terreinen van Doorn-Noord, zijn bij het archeologisch onderzoek sporen gevonden die leiden naar militaire kampen uit de 17e en de 18e eeuw.

In Ninove heeft men bij opgravingen op de terreinen van Doorn-Noord heel wat archeologische sporen uit verschillende perioden gevonden. En wat opvallend is, het zijn vooral sporen die leiden naar militaire kampen uit de 17e en de 18e eeuw. Het gaat om een plaats die een strategische ligging heeft; hoger in het landschap en dicht bij water. Dat maakt het heel geschikt om een leger te laten bivakkeren wanneer het op doortocht was.

Een kamp van 8 kilometer

De legerkampen konden uitgestrekt zijn; een kamp uit 1692-1693 dat gevonden werd had een omvang van ongeveer 8 kilometer. Dat omvatte een leger van 60.000 soldaten en 40.000 paarden. Een hele hoop paarden dus, maar die waren nodig voor de logistiek.

Grootste vondst ooit in Oost-Vlaanderen?

Archeoloog Bart Cherretté vindt het moeilijk om in te schatten hoe groot de vondst is. "De vondst maakt het verleden in ieder geval wel heel tastbaar. Dit is een kamp uit eind 17e eeuw, dat werd opgericht in de strijd met de Franse koning Lodewijk de XIV.

Die kampen waren heel internationaal, omdat ze rondtrokken, en dat maakt ze herkenbaar en interessant ook voor collega's uit de archeologiewereld uit het buitenland."

Feestweekend

Tijdens de Archeologiedagen organiseert de stad Ninove een weekend vol festiviteiten, in samenwerking met Solva. U kunt het kamp uit de 17e eeuw bezoeken, een re-enactment meemaken, demonstraties met paarden en kanonnen zien, net als gevechtscènes, historische vertellingen, rondleidingen en veel meer.

Dat weekend vindt plaats op zaterdag 15 en zondag 16 juni. Meer informatie over de opgravingen staat op de website van Solva.

Affiche feestweekend Ninove 1692

kasto80

Meest gelezen