Videospeler inladen...

Aanklager vraagt in beroep vijf jaar voor Steve Bakelmans

Steve Bakelmans, de moordenaar van Julie Van Espen, is vandaag voor het hof van beroep van Antwerpen verschenen. Hij stond er terecht voor de verkrachting van zijn ex-vriendin in 2016. De zaak moest normaal in november vorig jaar al voorkomen, maar werd toen uitgesteld. In de tussentijd liep Bakelmans vrij rond en kon hij Julie Van Espen vermoorden.

Steve Bakelmans, die vorige maand Julie Van Espen vermoordde, verscheen vandaag voor het hof van beroep van Antwerpen. De zaak ging over een verkrachting uit 2016 en had dus niets te maken met de moord op Julie Van Espen. Op vraag van zijn advocaat was hij ook zelf aanwezig op de zitting. 

De zitting zelf vond plaats achter gesloten deuren om de privacy van het slachtoffer, de ex-vriendin van Bakelmans, te beschermen. In principe zijn rechtszaken openbaar, maar in zedenzaken kan de rechter toch bevelen om alles achter gesloten deuren te doen. Omwille van de grote media-aandacht voor Steve Bakelmans, heeft het hof dat hier ook besloten.

Het Openbaar Ministerie vraagt in beroep alvast een zwaardere straf. Zij eisen vijf jaar gevangenisstraf in plaats van vier jaar, zoals Steve Bakelmans in eerste aanleg kreeg.

Waarvoor stond Steve Bakelmans vandaag terecht?

De zaak die vandaag voorkwam, ging over feiten die zich afspeelden in oktober 2016. Steve Bakelmans verkrachtte toen zijn ex-vriendin met bruut geweld en stal daarna ook nog haar portefeuille. 

In juni 2017 werd hij voor die verkrachting veroordeeld tot vier jaar cel, de rechter sprak van "bijzonder ernstige feiten". Het Openbaar Ministerie vroeg toen dan ook om zijn onmiddellijke aanhouding, maar de rechtbank ging daar niet op in. Er was namelijk geen gevaar dat Bakelmans zich zou proberen te onttrekken aan zijn straf, en dat is het enige criterium waar een rechter rekening mee mag houden.

Steve Bakelmans ging in beroep tegen de strafmaat, hij vond vier jaar cel te zwaar. Over zijn schuld werd vandaag dus niet meer gepleit. Toch mocht hij in afwachting van de zitting van vandaag vrij blijven rondlopen, omdat hij niet onmiddellijk was aangehouden. 

Normaal gezien zou de zaak voor het hof van beroep in november 2018 voorkomen, maar door een tekort aan personeel kon dat niet doorgaan. De strafkamer die de zaak zou moeten behandelen, was gesloten omdat er niet genoeg rechters waren. De zaak werd toen uitgesteld, eerst voor onbepaalde tijd, later naar de datum van vandaag.

Bekijk het verslag over het proces van Bakelmans uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen