Paardenbeul slaat toe in Boutersem

In een wei in Kerkom bij Boutersem is een paard zwaar toegetakeld, het dier liep een serieuze hoofdwonde op. Vermoedelijk is er een paardenbeul aan het werk, de eigenaars hebben intussen een klacht ingediend bij de politie en hopen via Facebook getuigen te vinden.

In de nacht van 29 op 30 mei werd het paard zwaar toegetakeld in een wei in Boutersem. "We kwamen op de feestdag rond half één naar de wei en toen zagen we meteen dat ons paard Verona een grote hoofdwonde had", zegt eigenares Bianca Barette. "Het was toch wel schrikken, want het was een gapende wonde van zo'n 15 centimeter lang, ze moest genaaid worden. Er waren ook twee botsplinters van de schedel. We hebben dan meteen de dierenarts gebeld en die was toch ook wel geschrokken."

Wonde moedwillig toegebracht

Het paard Verona staat met nog vier andere paarden in een wei. Vraag is of de andere paarden haar kunnen verwond hebben, maar dat is volgens de dierenarts uitgesloten, zegt Bianca. "De paarden staan al heel lang samen in kudde en hebben bovendien geen hoefijzers. De verwondingen waren ook zo erg dat het onmogelijk is dat de andere paarden haar verwond hebben."

Paarden kunnen zichzelf ook verwonden, maar ook dat is volgens de eigenares uitgesloten: "We zijn de hele weide gaan inspecteren en er is niets waar ze zich aan zou kunnen hebben verwond, er staan enkel een paar palen en wat draad." Vermoedelijk is er dus kwaad opzet in het spel en is er een paardenbeul aan het werk.

Niet de eerste keer 

Het is niet de eerste keer dat er een paard toegetakeld wordt door een dierenbeul in de regio Boutersem, maar Bianca kent ook verhalen uit Diest, Zoutleeuw, Tienen en Sint-Truiden. "Het is nog al op het nieuws geweest, toen werden er zelfs stukken uit de buik gesneden. Ik begrijp echt niet wie zoiets doet, er lopen echt ziekelijke mensen rond. Iemand die dat doet is niet normaal. Paarden doen niemand iets mis, ik begrijp niet dat iemand daar genot van kan hebben."

Niemand in de buurt heeft iets gezien. Bianca is intussen een klacht gaan indienen bij de politie. "Ik hoop dat ze de dader snel vinden zodat die de kosten kan terugbetalen, maar het belangrijkste is toch dat Verona snel herstelt. Voorlopig kunnen we haar hoofdstel niet opzetten en is ze nog redelijk zwak, dus kan ze niet bereden worden. We merken ook dat ze heel wat schuwer is geworden."

dierenbeul boutersem

Meest gelezen