Videospeler inladen...

Papierfabrikant Stora Enso uit Gent is bron van legionella-uitbraak

Stora Enso uit Gent ligt aan de bron van de legionella-uitbraak die aan twee mensen het leven heeft gekost. Dat geeft de papierfabrikant zelf toe via een persbericht.

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid had de papierfabriek van Langerbrugge - onderdeel van de Stora Enso groep - geïdentificeerd als een mogelijke bron van de legionella-infectie in de streek van Evergem. Hoewel het onderzoek nog loopt en de resultaten nog niet bekend zijn, geeft Stora Enso nu toe dat het aan de bron ligt van de legionella-infectie.

Koeltoren stilgelegd

Stora Enso is een Fins bedrijf en behoort tot de grootste papier- en kartonfabrikanten ter wereld. Het bedrijf laat weten dat de betrokken koeltoren volledig is stilgelegd, en pas heropgestart zal worden na een grondige reiniging en inspectie door het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het zegt ook mee te werken in het onderzoek naar de oorzaak van de besmetting.  "Er moet een grondige doorlichting gebeuren van het systeem", zegt woordvoerder Joris Moonens.

"Het bedrijf zal verder ook een plan moeten voorleggen om aan te tonen welke maatregelen ze zullen nemen om toekomstige risico's te kunnen uitsluiten", besluit Moonens. Stora Enso betuigt in het persbericht haar medeleven aan de getroffen mensen en hun families.  Het bedrijf besluit met de mededeling dat het in het belang van het lopende onderzoek geen verdere commentaar geeft.  

Compensatie

Vanavond geeft het Agentschap Zorg en Gezondheid meer informatie over het onderzoek. De patiënten en de familie van de slachtoffers krijgen te horen wat er verder zal gebeuren. Veel patiënten zijn tevreden dat de naam van het bedrijf bekend is, maar verwachten een zekere compensatie. "Het gerecht zou nu moeten kijken of er fouten zijn gebeurd, maar ik verwacht een financiële compensatie", zegt patiënt Guy Goeminne, die momenteel herstelt van de ziekte.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze reporter Koen Wauters geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen