Podvis #16: Internering, wat met Kim De Gelder?

Podvis, de actua-podcast van VRT NWS, gaat deze week dieper in op het nieuws dat Kim De Gelder na 10 jaar in de gevangenis nu geïnterneerd wordt. Wat is internering precies? Waar komt De Gelder mogelijk terecht? En hoe gaat het er aan toe in een Forensisch Psychiatrisch centrum (FPC), waar samen meer dan 400 geïnterneerden in ons land terechtkunnen? Justitiejournaliste Anne Vanrenterghem zocht het uit tijdens een bezoek aan het FPC in Gent.

Beluister hier de zestiende aflevering van Podvis:

Luister ook naar Podvis op:

Vandaag telt ons land meer dan 3.500 geïnterneerden. Ze zitten verspreid over verschillende plekken, zoals gevangenissen en instellingen. Ons land werd door Europa vaak op de vingers getikt voor de slechte behandeling van geïnterneerden. Velen van hen kregen maar een beperkte behandeling in een gevangenis. Maar sinds enkele jaren zijn er nu ook Forensische Psychiatrische centra opgericht, in Gent en Antwerpen, waar 446 mensen terechtkunnen. Die bestaat uit verschillende afdelingen waar geïnterneerden met een zogenoemd 'high risk' behandeld worden, het gaat om mensen met een hoog risico op herval. Doel van de behandeling is om ooit naar een andere instelling te kunnen of eventueel terug te keren naar de maatschappij.

Mogelijk komt ook Kim De Gelder in zo'n instelling terecht, nu hij geïnterneerd wordt. Zijn precieze behandelplaats moet nog bepaald worden, maar de keuze voor het FPC in Gent zou niet onlogisch zijn. Justitiejournaliste Anne Vanrenterghem kreeg er een rondleiding. Ze kon met verschillende geïnterneerden en zorgverstrekkers praten over het leven daar. Het geeft een duidelijke kijk op het systeem van internering in ons land vandaag. Interneringsexperts Freya Van der Laenen en Henri Heimans geven mee inzicht in het interneringssysteem. Ze duidden waarom het leven als geïnterneerde niet per se makkelijker is dan dat van een gedetineerde, in de gevangenis dus. En ze beantwoorden de vraag waarom we een felbegeerde plek in een FPC zouden moeten afgeven aan iemand als Kim De Gelder, die mogelijk nooit terugkeert naar de maatschappij.

Meest gelezen