Videospeler inladen...

Praag beleeft grootste politiek protest sinds de val van het communisme

In de Tsjechische hoofdstad Praag zijn meer dan 100.000 mensen op straat gekomen om het ontslag te eisen van premier Andrej Babis, die ze belangenvermenging verwijten. Het is een van de grootste, wellicht zelfs de grootste, politieke betoging in Tsjechië sinds de val van het communisme.

Plaats van het protest was de omgeving van het Wenceslausplein, dat ook het epicentrum vormde van de Fluwelen Revolutie in 1989.

De organisatoren van het protest, het netwerk "Miljoenen momenten voor de democratie", schatten de opkomst op 120.000 mensen. De demonstranten droegen borden en spandoeken mee met daarop "Schande! Schande!" en "Babis in de gevangenis".

AFP or licensors

Premier Babis, een multimiljardair, wordt beschuldigd van subsidiefraude. Hij zou zijn positie hebben misbruikt om miljoenen euro's Europese subsidies door te sluizen naar zijn eigen ondernemingen. Babis ontkent de aantijgingen.

De 64-jarige Babis, oprichter van de populistische ANO-partij, leidt sinds eind 2017 een minderheidsregering. De premier staat ook aan het hoofd van een zakenimperium dat actief is in de landbouw-, voedings- en mediasector.

Bekijk het verslag van het politieke protest in Tsjechië uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Meest gelezen