Propaganda-spektakel kan Noord-Koreaanse leider Kim niet bekoren: "Verkeerde ingesteldheid"

Duizenden jonge figuranten die perfect synchroon taferelen uit het glorierijke verleden en heden uitbeelden. Het is een typische vorm van massapropaganda die in Noord-Korea erg in trek is. Vanop een ereplaats kijkt leider Kim Jong-un gewoonlijk goedkeurend toe wanneer zo'n massaspektakel wordt opgevoerd. Maar ditmaal was dat anders. Een misnoegde Kim riep de choreografen op het matje omdat hun show blijk gaf van "een verkeerde ingesteldheid".   

Maandenlang hebben turners en dansers geoefend voor de opening van de "Massaspelen", het jaarlijkse massaspektakel dat eer moet betonen aan de volksrepubliek en zijn leiders, drie generaties Kim. In het 1 mei-stadion in de hoofdstad Pyongyang keken 150.000 mensen naar de bewerkelijke choreografieën die ook nu werden getoond. 

Op de eerste rij zaten Kim Jong-un en zijn entourage. Maar de leider was niet opgezet met het spektakel, zo liet het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA na afloop weten. Kim riep de choreografen op het matje en "had ernstige kritiek op de verkeerde ingesteldheid van hun creatie en hun onverantwoordelijke werkattitude." 

Verkeerde ingesteldheid en onverantwoordelijke werkattitude

Volgens het persbureau wees Kim erop dat kunstenaars "een zeer belangrijke taak hebben in de socialistische culturele opbouw". Hij heeft dus "belangrijke opdrachten naar voren geschoven om het revolutionaire beleid van onze partij op het gebied van literatuur en kunst correct weer te geven." 

Onzekerheid?

Waar Kim precies aanstoot aan heeft genomen, is niet meteen duidelijk. Volgens de Britse omroep BBC moet zijn kritiek gezien worden tegen de achtergrond van de mislukte onderhandelingen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten.

Bij het begin van de gesprekken had de propagandamachine nog haar kritiek op de VS en Zuid-Korea, de traditionele vijanden, gemilderd.

Maar enkele maanden geleden, na het mislukte overleg met de VS in Vietnam, riep Kim op tot een "nieuwe manier van propaganda", en wordt er opnieuw uitgebreider gewaarschuwd voor "bourgeois levenswijzen" en "niet-socialistische fenomenen".

"Mogelijk voelt Pyongyang zich onzeker over de gevolgen van de zachtere anti-VS en anti-Zuid-Korea-retoriek op de mentaliteit van de bevolking", zegt een  analiste van de in Noord-Korea gespecialiseerde website NK Pro aan de BBC.   

Zus en "verbannen" diplomaat duiken weer op

Overigens was de opening van de "Massaspelen" ook nog om andere redenen opmerkelijk. Zo was op beelden te zien dat de invloedrijke zus van Kim Jong-un voor het eerst in 50 dagen opdook in zijn entourage.

Ook Kim Yong-chol, een topdiplomaat die nauw betrokken was bij het mislukte overleg met de VS eerder dit jaar in Vietnam, was opnieuw te zien aan de zijde van Kim. Eerder was gezegd dat de man was verbannen wegens zijn rol bij het mislukte overleg.  

Meest gelezen