Schrijver Bart Moeyaert gehuldigd in Antwerpen door vrienden en collega's

Bart Moeyaert is gisterenavond in de bloemetjes gezet in de Permekebibliotheek in Antwerpen. Vrienden en collega's brachten hulde aan Moeyaert en z'n werk, nadat hij in Zweden een belangrijke prijs voor jeugdliteratuur in de wacht had gesleept.

Vorige week kreeg Bart Moeyaert de Astrid Lindgren Memorial Award, die wordt ook wel eens de Nobelprijs voor Kinderliteratuur genoemd. Gisterenavond werd Moeyaert daarvoor gehuldigd in bibliotheek Permeke in Antwerpen. 

Bekender

Door de internationale prijs is opeens een hele wereld voor opengegaan voor Moeyaert. "Er zijn meer mensen die je naam kennen of je boeken ontdekken", vertelt hij. "En er zijn uitgeverijen die de stap durven te zetten om meteen de rechten van 3 boeken te kopen. Een Zweedse uitgever heeft vorige week één van mijn boeken gepubliceerd, in september komt het tweede en volgend jaar het derde. Dat gebeurt bijna nooit, het is bijna ondenkbaar." 

The Velvet Underground van de jeugdliteratuur

Collega-auteur Michael De Cock prees Moeyaert voor de keuze om geen helden te maken van zijn hoofdpersonages. "Het zijn buitenbeentjes die je, eens je ze leert kennen, nooit nog vergeet", zei hij. "Moeyaert lezen geeft ook zin om meer te lezen en om zelf te gaan schrijven. Hij is op die manier zowat The Velvet Underground van de jeugdliteratuur. En ja, hij past zich natuurlijk aan zijn doelpubliek aan, maar toch staat elke zin als een huis."

De Astrid Lindgren Memorial Award leverde Moeyaert 470.000 euro op. Met het geld wil hij tijd kopen, en rustiger doen wat hij van plan was. Zo zal hij onder andere een dichtbundel afwerken. 

Meest gelezen