AFP or licensors

Soedanese leger verbreekt akkoorden met burgers

De militaire overgangsraad in Soedan is niet van plan om samen met de burgeroppositie een overgangsregering te vormen. De militairen hebben alle akkoorden daarover opgezegd. Ze beloven wel verkiezingen binnen negen maanden. Eerder had het leger zeker 35 betogers gedood die een sit-in hielden.  

De aankondiging van Generaal Al Burhan volgde op een zware aanval gisteren door het leger tegen een sit-in van burgerbetogers. De betogers hielden het plein voor het militaire hoofdkwartier al bezet van voor 6 april, toen oud-president Bashir werd verjaagd. Er zouden zeker 30 doden en meer dan 100 gewonden zijn gevallen. Volgens dokters is er ook geschoten in een ziekenhuis. De legertop betreurt dat de situatie is "geëscaleerd". Ze zegt dat ze op zoek was naar infiltranten en misdadigers. Sommige ooggetuigen beschuldigen de beruchte paramilitaire Janjaweed-militie van de aanval.   

De Militaire Overgangsraad bestuurt Soedan sinds april. Toen werd oud-president Bashir verdreven na maandenlang protest tegen hogere voedsel- en brandstofprijzen.  Het leger en een coalitie van burgeropposanten onderhandelden over een overgangsbestuur. Op 14 mei spraken ze af om op drie jaar tijd naar een burgerbewind te evolueren. Maar nu zijn alle akkoorden dus opgezegd. Ook de burgers hadden na de aanval al gezegd dat ze niet meer voort zouden onderhandelen.

Krachtmeting tussen leger en burgers

Het leger in Soedan trekt nu duidelijk de macht helemaal naar zich toe. Het belooft verkiezingen binnen de negen maanden, maar weigert om een overgangsregering te vormen waarin ook burgers zitten. Dat verhoogt het risico op nog meer protest en een diepere kloof tussen leger en burgers. 

De aanval van gisteren is fel veroordeeld. VN-Secretaris-generaal Antonio Guterres én de Afrikaanse Unie willen dat Soedan een onafhankelijk onderzoek mogelijk maakt. Ook het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten spreken van een brutale aanval. 

Meest gelezen