Alice S. / BSIP

SoundCloud gaat concurrentie aan met Spotify en Apple Music

Muziekstreamingdienst SoundCloud lanceert in België een premium abonnement. De streamingdienst gaat zo de rechtstreekse concurrentie aan met Spotify en Apple Music. Het abonnement geeft gebruikers onbeperkte toegang tot de muziekcatalogus en biedt de mogelijkheid om nummers offline en zonder reclame te beluisteren. 

SoundCloud Go+, zoals het nieuwe abonnement heet, was al beschikbaar in de VS en Nederland, maar nu kunnen ook Belgische gebuikers zich abonneren op een onbeperkte muziekcatalogus met 200 miljoen originele nummers, DJ sets, remixen en meer. Het abonnement biedt een hogere geluidskwaliteit, offline gebruik en reclamevrije service aan.

SoundCloud Go+ is beschikbaar op de webplayer, Android- en iOS-apparaten en kost 9,99 euro per maand voor de webplayer en Android-apparaten. Gebruikers met iOS-apparaten zullen iets meer moeten neertellen; voor hen kost het abonnement 12,99 euro per maand, omdat Apple 30 procent opeist. 

Wie de muziekstreamingdienst gratis blijft gebruiken, zal moeten wennen aan een nieuw advertentiemodel. Door audio- en videoadvertenties te introduceren tijdens het streamen, wil SoundCloud ervoor zorgen dat de muziekstreamingdienst gratis blijft voor zijn gebruikers. Daarbij wil SoundCloud artiesten de mogelijkheid bieden om betaald te worden voor de muziek die ze delen. 

Concurrentie

Door het aanbieden van het premium abonnement concurreert SoundCloud met het almachtige Spotify en Apple Music. Dat is verrassend, aangezien SoundCloud in 2016 en 2017 het hoofd maar net boven water kon houden. In 2016 was er zelfs even sprake van een overname door de Zweedse gigant Spotify. 

Hoe SoundCloud zich de laatste paar jaar uit die penibele situatie heeft kunnen bevrijden, is haast een mirakel. In 2017 kreeg het bedrijf een kapitaalinjectie van 145 miljoen dollar, die SoundCloud ternauwernood van het faillissement kon redden. Het lijkt erop dat het bedrijf aan de beterhand is.

Of SoundCloud kan opboksen tegen de grote muziekstreamingdiensten Spotify, Apple Music en Tidal van rapper Jay-Z, valt nog af te wachten. 

Meest gelezen