Videospeler inladen...

Trump prijst het "geweldige bondgenootschap" tussen VS en VK tijdens staatsbezoek 

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben "het geweldigste bondgenootschap dat de wereld ooit heeft gekend", dat zei de Amerikaanse president Donald Trump na een gesprek met de Britse premier Theresa May op de tweede dag van zijn staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Trump had het ook over een “fenomenale handelsovereenkomst” die beide landen na de brexit zouden kunnen sluiten. 's Avonds had Trump nog een ontmoeting met euroscepticus Nigel Farage van de Brexitpartij. Verder deed hij de betogingen in het land tegen zijn bezoek af als een “klein protest". 

Tijdens de tweede dag van het staatsbezoek stond een gesprek tussen May en Trump op het programma. Op de gezamenlijke persconferentie daarna benadrukten beide leiders de goede relatie tussen de landen.

Zo gelooft de Amerikaanse president dat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in staat zijn om een "fenomenaal handelsakkoord te sluiten”. Hij benadrukte het "geweldige" potentieel dat er bestaat voor zo’n akkoord eens het Verenigd Koninkrijk definitief uit de Europese Unie stapt. Volgens Trump zouden beide landen twee tot drie keer zoveel handel kunnen drijven als ze momenteel doen.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

May had het ook over de verschillen tijdens de persconferentie. Ze had het over het belang van klimaatverandering en benadrukte de blijvende steun van het VK aan het klimaatakkoord van Parijs. De VS heeft zich eerder teruggetrokken uit dat akkoord.

May zei ook dat Iran een gespreksonderwerp was. Beide landen willen dat Iran geen nucleaire wapens kan creëren, maar “we verschillen in de manier waarop we dit willen verwezenlijken. Het Verenigd Koninkrijk blijft in de deal (met Iran)”. De Britse premier gaf aan dat "samenwerking en compromis de basis vormen voor een sterk bondgenootschap".

Samenwerking en compromis vormen de basis voor een sterk bondgenootschap

Theresa May

Vanavond bracht de Amerikaanse president ook een bezoek aan euroscepticus Nigel Farage van de Brexitpartij. Die ontmoeting stond niet op de officiële planning van Trump, en vond plaats in de Amerikaanse ambassadeurswoning in Londen. Een "goede ontmoeting", noemde Farage het. "Trump gelooft oprecht in brexit en geniet van zijn bezoek aan Londen."

Tweede dag staatsbezoek

De tweede ochtend van zijn tweedaagse staatsbezoek (morgen trekt hij naar Ierland) startte voor de Amerikaanse president met een werkontbijt in St. James’s Palace in het gezelschap van Britse en Amerikaanse bedrijfsleiders, ook May was tijdens het ontbijt aanwezig. 

Voor de start van het ontbijt zei de Britse premier al dat "de zakenrelaties van de twee naties kunnen worden uitgebreid". Ze wil een ruimer economisch partnerschap uitbouwen. Ook de Amerikaanse president hoopt dat zijn land na de brexit een "zeer substantieel handelsakkoord" kan afsluiten met het Verenigd Koninkrijk.

We zullen het klaarspelen. Ik weet niet precies wat je timing is, maar blijf hier nog wat rondhangen

Amerikaanse president Donald Trump

"We zullen dat klaarspelen", zei het Amerikaanse staatshoofd nog tijdens dat ontbijt. "Ik weet niet precies wat je timing is, maar blijf hier nog wat rondhangen", zei Trump nog tegen May. "Laten we deze deal doen." May neemt vrijdag ontslag, maar blijft aan tot er een nieuwe premier wordt aangesteld.

(Lees verder onder foto)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De Amerikaanse president prees May ook voor het "fantastisch werk" dat ze heeft geleverd. Daarna werd er verder over handel gepraat met de aanwezige zakenlui. De hoogste prioriteit van de leiders is namelijk een bilaterale handelsovereenkomst opstellen die van kracht wordt zodra het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat.

Lees verder onder de beelden uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Gesprek over klimaatverandering

Na het ontbijt ging het richting Downing Street, naar de ambtswoning van May.  Wie Trump niet heeft ontmoet is Boris Johnson. De twee hebben wel telefonisch contact gehad. Johnson is een van de grootste kanshebbers om May als premier op te volgen, maar sloeg de uitnodiging van Trump af omdat hij naar eigen zeggen een campagnetoespraak moest houden. 

Duizenden betogers tegen Trump in Londen

Bekijk beelden hieronder.

Videospeler inladen...

Niet iedereen in het Verenigd Koninkrijk is enthousiast over de komst van Trump. Zo namen er duizenden mensen deel aan een protestmanifestatie in het centrum van Londen. Onder andere vakbonden, vrouwengroepen, vredesactivisten en milieuactivisten verzamelden zich om hun ongenoegen over het beleid van Trump te uiten. Ze bekritiseerden ook het besluit van het Verenigd Koninkrijk om de rode loper uit te rollen voor deze Amerikaanse president. 

(Lees verder onder foto)

Corbyn: "We kunnen samen een verschil maken"

Jeremy Corbyn
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Labourleider Jeremy Corbyn sprak de menigte toe. “Ik zeg tegen onze bezoekers deze week: Denk eens aan een wereld waarin alle mensen erkend worden. Aan een wereld die racisme verslaat, vrouwenhaat verslaat en religieuze haat verslaat. Het wordt gevoed door extreem rechts in de politiek in het Verenigd koninkrijk, Europa en in de Verenigde Staten."

Volgens Corbyn kunnen we “samen een verschil maken en de wereld veranderen”. Door de aanwezigheid op deze manifestatie wordt die vastberadenheid voor een betere wereld alvast getoond, vindt Corbyn. 

De Labourleider heeft het staatsbanket ter ere van Trump gisteravond geboycot. Corbyn zei dat het fout was om een rode loper uit te rollen voor een president met een"racistische retoriek". Trump zei dan weer dat hij geweigerd heeft om de Labourleider te ontmoeten. Corbyn zou de president gevraagd hebben voor een gesprek.  

(Lees verder onder foto)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Ook baby Trump is weer van de partij. De reusachtige baby-Trump-ballon die tijdens het vorige bezoek van de president boven de straten van Londen hing, hangt vandaag weer in de lucht. Hij zweeft momenteel boven Westminster.

Bovendien wordt er ook in de andere steden zoals Manchester, Belfast en Nottingham geprotesteerd tegen het bezoek van de Amerikaanse president. 

AFP
AFP or licensors
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Onze VK-expert Ivan Ollevier geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen