Archiefbeeld ter illustratie.

Formatiegesprekken gaan verder in het hele land: Vlaams Belang tevreden na tweede overleg met De Wever 

N-VA-voorzitter Bart De Wever vatte vandaag de tweede gespreksronde aan voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Vlaams Belang kwam als eerste op bezoek. Ook op de andere niveaus lopen de gesprekken voort.

Na een eerste consultatieronde vatten Bart De Wever en zijn team een tweede reeks gesprekken aan. Daarin mag het al meer over de inhoud gaan. De uiterst linkse PVDA is er deze gespreksronde niet meer bij. 

"Jammer", zei voorzitter Peter Mertens in "De ochtend" op Radio 1. "Wij hebben in het eerste gesprek onze thema's - kinderarmoede, dure energie en betaalbaar wonen - op tafel gelegd. Die moesten echt op de agenda. We hadden gehoopt dat we in de komende weken toch op de gesprekken konden wegen." 

Vlaams Belang is allesbehalve genormaliseerd, zelfs nog geradicaliseerd. Dan fronsen wij de wenkbrauwen

PVDA-voorzitter Peter Mertens

Mertens zegt nu het gevoel te hebben dat die thema's niet de prioriteit zullen vormen. "Ik vrees een heruitgave van de grote beloftes, maar weinig concrete daden." Dat tegelijk Vlaams Belang wel uitgenodigd is voor een tweede ronde van de gesprekken, vindt Mertens raar. "Die partij is allesbehalve genormaliseerd, zelfs nog geradicaliseerd. Dan fronsen wij de wenkbrauwen."

De Wever gaat in deze tweede ronde trouwens net van start met Vlaams Belang. Die reageerden tevreden na hun "lang en goed gesprek" met de N-VA-voorzitter. "N-VA heeft van in den beginne, na de verkiezingen, bereidheid getoond om met ons te overleggen. Die bereidheid voel ik ook vandaag nog", zei Vlaams fractieleider voor Vlaams Belang Chris Janssens. "Het gesprek van deze voormiddag was een uitwisseling van ideeën." Meer wilde de partij achteraf niet kwijt.

Of de andere partijen vandaag of de komende dagen op gesprek gaan bij De Wever, is onduidelijk. Gwendolyn Rutten, voorzitster van Open VLD, postte op Instagram een foto waar ze "Informatieronde" bijschreef, al mogen we daar volgens de partij niet uit afleiden dat ze vandaag op gesprek is geweest. 

Ook elders gesprekken

Dezelfde discretie geldt op het federale niveau, waar informateurs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte overmorgen, donderdag, weer op het paleis worden verwacht om verslag uit te brengen van hun missie.

In Brussel ontvingen PS-kopstukken Laurette Onkelinx en Rudi Vervoort de vertegenwoordigers van PVDA en CDH. Die laatsten stellen zich "bescheiden" op, zei voorzitter Maxime Prévot bij aankomst. De Franstalige christendemocraten krompen bij de verkiezingen in Brussel tot zesde partij aan Franstalige kant, en zitten dus niet in een ideale positie om nog mee te besturen in Brussel. Enkel een bestuur met PS en Ecolo haalt een meerderheid, anders zijn er vier Franstalige partijen nodig. "Je moet telkens naar het signaal van de kiezer luisteren", zei Prévot. 

In Brussel wordt altijd eerst een meerderheid gezocht in beide taalgroepen. Aan Nederlandstalige kant is er sinds eind vorige week een afspraak tussen Groen, Open VLD en SP.A om onderhandelingen op te starten. De Brusselse Open VLD zou wel de opdracht hebben gekregen om het wat langzaamaan te doen. Zo zouden de Franstalige liberalen van MR de tijd krijgen om zich in de Brusselse regering te manoeuvreren in de onderhandelingen bij de Franstaligen.

Céline Fremault, Brussels minister voor CDH (links) en Maxime Prévot, voorzitter van CDH (rechts).
BELGA

In Wallonië overlegden PS-voorzitter Elio Di Rupo en voormalig minister-president Paul Magnette vanmorgen in Namen met de vakbonden. In de namiddag zouden ze in het parlement van de Franse gemeenschap een onderhoud hebben met DéFI-voorzitter Olivier Maingain, maar dat werd om "persoonlijke redenen" van Maingain geannuleerd. 

PS-voorzitter Elio Di Rupo en voormalig minister-president Paul Magnette in overleg met de Franstalige vakbonden.

Meest gelezen