Uitgestorven gewaande vleermuis opnieuw gespot in Steenokkerzeel

In de Vlaamse rand rond Brussel is een uitgestorven gewaande vleermuis opnieuw opgedoken. Het gaat om de kleine hoefijzerneus, een vleermuis die 40 jaar lang niet gezien is in Vlaanderen.

"De kleine hoefijzerneus was tot de jaren zestig een vleermuis die in heel Vlaanderen voorkwam. Maar plots is die verdwenen en sinds de jaren zeventig hebben we hem niet meer gezien. Tot nu dus", vertelt Kris Boers van Natuurpunt aan Radio 2 Vlaams-Brabant.

De uitgestorven gewaande vleermuis, de kleine hoefijzerneus, is één van de kleinste vleermuissoorten van Europa. Ze is slechts 3,5-4,5 cm groot en weegt 4-10 gram. Ze verplaatst zich voor het zoeken van voedsel gemiddeld niet verder dan 2,5 km van haar verblijfplaats.

Vleermuizencamera

Volgens Boers is de verdwijning van de vleermuis vooral te wijten aan het gebruik van insecticiden. Daarom was het des te opmerkelijker toen een vleermuiscamera het beestje kon filmen in het Floordambos in Steenokkerzeel. "We hebben hem drie nachten op rij op de beelden gezien." Toch wil Kris niet meteen van een terugkomst van de vleermuis spreken, want "we weten niet of het om verschillende beestjes gaat of om één en dezelfde vleermuis, die toevallig drie keer gezien is."

Op de vraag van "Start je dag"-presentator Jeroen Guns waarom we blij moeten zijn om de terugkomst van de vleermuis, antwoordt Kris bondig: "omdat die veel muggen eet." Bovendien komt het de biodiversiteit in ons land ten goede, vervolgt de vleermuizenkenner. 

Vleermuis in de slaapkamer

Andere vleermuizen zie je vooral hartje zomer in de tuin vliegen en soms gebeurt het wel eens dat ze per ongeluk je woning in vliegen. "Tijdens de zomer krijgen we dan ook geregeld telefoontjes van mensen die een vleermuis in badkamer of slaapkamer aantreffen", aldus Kris. Of zoals Radio 2-nieuwslezer Sofie Verbrugge die een dode vleermuis aantrof in haar keuken.

dode vleermuis in emmer

Meest gelezen