Uw pmd-zak verraadt u!

Louis van Dievel, schrijver en journalist, kijkt elke week met een guitige blik naar de kleine en grote actualiteit. Vandaag: het gevaar voor de privacy van anderhalf miljoen Vlamingen die meer soorten plastic in hun pmd-zak mogen steken. 

Waarom is de blauwe pmd-zak (roze als u in Leuven of Mechelen woont) half doorzichtig? Om te voorkomen dat u er dingen in zou stoppen die er niet in thuishoren: een dode kat, een kapotte mixer, steenpuin, ik zeg maar wat. De mannen (M/V/X) van de vuilkar voelen dat meteen, als er iets niets pluis is met uw pmd-zak. Gewoon aan het gewicht. En soms passeert er een heuse controleur/inspecteur die de zak aan een wat nader onderzoek onderwerpt alvorens de vuilkar haar werk komt doen.

Ik weet nog hoe trots ik was toen ik op mijn pmd-zak een sticker aantrof met felicitaties: alles wat erin zat, mocht er ook in zijn. En die van vier huizen verder kregen een rode sticker op hun blauwe zak, omdat ze er vanalles in hadden gefoefeld wat niet deugde. Nà! Koppig lieten ze hun ten schande gezette pmd-zak aan de straatkant staan, tot de katten er zich meester van maakten en de halve straat vol rotzooi lag.

Voordeel/nadeel

Elk voordeel heb zijn nadeel. Johan Cruyff dan wel Willem Van Haneghem (“de Kromme”) verwoordde het in de prille jaren zeventig wel andersom, maar dan gaat mijn redenering niet meer op, ziet u. Het nadeel van de half doorzichtige pmd-zak is dat iedereen - en dat mag u letterlijk nemen - kan zien wat u erin stopt. Hij verraadt namelijk uw ingesteldheid en uw levenswijze.

Het nadeel van de half doorzichtige pmd-zak is dat iedereen kan zien wat u erin stopt

Ik had een buur die maar om de anderhalve maand of zo op zondagavond een blauwe zak naast zijn brievenbus deponeerde. Alle verpakkingen (melk, frisdrank, water,…) waren met een zware hamer plat geklopt zodat ze zo weinig mogelijk plaats innamen. Wat dus heel wat scheelde in het verbruik van dure pmd-zakken.

Een andere buur was het andere uiterste: die zette om de veertien dagen een uitpuilende zak buiten met verpakkingen die niet eens een deuk vertoonden. Ik zat er zowat tussenin: “Louis kan beter”, zou er op mijn rapport hebben gestaan.

Bierdrinkende hond

Maar meer nog dan uw ingesteldheid verraadt de pmd-zak voor wie het maar wil zien uw levenswijze. Eet u veel uit blik? Of zijn het uw katten die de bonen in tomatensaus en de vette worstjes opvreten? Bent u van de melkbrigade? Van de biobrigade? Vormen plastic flessen mineraalwater de meerderheid in uw blauwe zak? Of zijn het flessen en kartons suikerhoudende en dik makende frisdrank? En hoe zit het met uw inname van alcohol? Drinkt u zelf meer dan goed voor u is of is het uw hond die al die literblikken bier tot zich neemt?

De pmd-zak verraadt uw levenswijze voor wie het maar wil zien

Wandel eens door uw straat op een maandagochtend, u zult veel over de bewoners te weten komen zonder ze ooit te hebben gezien of gesproken. En ze gaan dat niet graag hebben.

Sluikstorten

Daarom is het mijn innige overtuiging dat de doorzichtigheid van de pmd-zak aanzet tot sluikstorten. Wie liever niet zijn ongezonde levenswijze of zelfs verslaving aan de openbaarheid prijsgeeft, doet na het vallen van de duisternis makkelijk een ommetje met de auto en dumpt in een andere buurt de pijnlijke bewijzen ervan in een anonieme plastic zak naast de glasbol, in de gracht, of op andermans erf. Ni vu ni connu

We kiezen altijd de weg van de minste weerstand

Let u maar eens op als u wandelt of fietst buiten de bebouwde kom, voor zover er in Vlaanderen nog zo’n gebied voorhanden is: het zijn blikken Jupiler en plastic flesjes frisdrank die het al geteisterde landschap ontsieren. Naast weggegooide friet in plastic bakjes of vetpapier. Naast lege sigarettenpakjes. Naast volgepoepte luiers met zwermen vliegen errond. Naast steenpuin. Naast kapotte borden en glazen. Naast het wrak van een stofzuiger.

Zo zijn we namelijk: we kiezen altijd de weg van de minste weerstand.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen