Bij de eerste consultatieronde had Bart De Wever (N-VA) een cadeau bij voor alle gesprekspartners. De tweede ronde gebeurt buiten het vizier van de pers.
Nicolas Maeterlinck

Vlaams Belang voelt nog steeds "bereidheid om te overleggen" na tweede gesprek met De Wever

Vlaams Belang is tevreden over het gesprek dat de partij deze voormiddag had met N-VA-voorzitter Bart De Wever. Vlaams fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang) ziet nog steeds "bereidheid om te overleggen". De Wever is momenteel bezig aan een tweede consultatieronde met de verschillende Vlaamse partijen. 

Na een eerste consultatieronde in de dagen na de verkiezingen, vatten De Wever en zijn team dinsdag een tweede reeks gesprekken aan met verschillende partijen, waarin het al wat meer over de inhoud mag gaan. PVDA is er deze keer niet meer bij, de andere partijen wel.

De Wever lijkt deze week de partijen van groot naar klein te ontvangen (de vorige ronde was dat nog van klein naar groot). Vlaams Belang, op 26 mei goed voor 18,50 procent in Vlaanderen, mocht de hele dinsdagvoormiddag op bezoek bij De Wever. Tom Van Grieken, Barbara Pas en Chris Janssens hadden "een lang en goed gesprek, in vertrouwen", klinkt het achteraf.

N-VA heeft na de verkiezingen bereidheid getoond om met ons te overleggen. Die bereidheid voel ik ook vandaag nog

Chris Janssens, Vlaams fractieleider voor Vlaams Belang

"N-VA heeft van in den beginne, na de verkiezingen, bereidheid getoond om met ons te overleggen. Die bereidheid voel ik ook vandaag nog", zegt Vlaams fractieleider voor Vlaams Belang Chris Janssens. "Het gesprek van deze voormiddag was een uitwisseling van ideeën." Meer wil Vlaams Belang voorlopig niet kwijt over de inhoud, "want de weg naar samenwerking loopt over een pad van vertrouwen", klinkt het.

Die luisterbereidheid betekent niet dat er ook al gevolgen zijn voor een nieuwe Vlaamse regering. Vlaams Belang en N-VA hebben samen geen meerderheid in Vlaanderen, en alle andere partijen blijven een bestuur met Vlaams Belang uitsluiten. 

In "De afspraak" zei Janssens dat er meer gelijkenissen tussen het programma van Vlaams Belang en dat van de N-VA zijn dan tussen dat van de N-VA en dat van Open VLD of CD&V.

Lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Volgende stap

Een uitnodiging voor een derde gesprek heeft Vlaams Belang nog niet op zak. "De Wever wil nu eerst de andere partijen zien, in de loop van de komende dagen", aldus Janssens. Naar alle waarschijnlijkheid ziet de N-VA-voorzitter vandaag nog CD&V en Open VLD. De liberale voorzitster Gwendolyn Rutten plaatste op Instagram een foto met als bijschrift "Informatieronde", al mogen we daar volgens de partij niet uit afleiden dat ze vandaag op gesprek is geweest. Groen komt alleszins vandaag niet meer aan bod. Die partij krijgt pas in de loop van de dag meer info over een nieuwe afspraak.

Meest gelezen